33 van de Morong 43 vrijgelaten!

Op 10 december sprak een lokale rechtbank de vrijlating uit van de zogenaamde Morong 43. Het gaat om 43 Filippijnse gezondheidswerkers die ervan beschuldigd werden lid te zijn van de New People’s Army (NPA). Vandaag, precies een week na de vrijspraak, mochten de meesten onder hen de gevangenis verlaten. De gezondheidswerkers werden meer dan 10 maand onwettig opgesloten.

Op 6 februari 2010 werden 43 gezondheidswerkers opgepakt in het plaatsje Morong in de Filippijnse provincie Rizal. Allen namen ze er deel aan een opleiding voor vrijwillige gezondheidswerkers. De autoriteiten beweerden dat het ging om leden van de New People’s Army die op het moment van hun arrestatie opgeleid werden in het maken van bommen en explosieven. Er zijn verschillende getuigenissen over foltering en slechte behandeling van de gevangenen. Twee vrouwen onder hen waren zwanger bij de arrestatie en zijn bevallen in gevangenschap.

De arrestatie en onheuse behandeling van de 43 gezondheidswerkers vormt een openlijke aanfluiting van de mensenrechten en de rechtstaat. Het incident vormt een bedreiging voor basisorganisaties die mensen in arme gemeenschappen aanmoedigen om hun lot in handen te nemen en gezondheidsdiensten te organiseren waar de publieke sector tekortschiet.

Sinds zijn aanstelling verklaarde president Aquino herhaaldelijk dat hij van mensenrechten een prioriteit zou maken binnen zijn beleid. Het was de president die, na een herziening van de zaak, eiste dat de aanklacht tegen de 43 zou worden ingetrokken. Hij gaf toe dat er onrechtmatigheden gebeurd waren bij de arrestatie. Dat hij daarmee heeft gewacht tot de internationale dag voor de mensenrechten, is niet toevallig. De Filippijnse overheid wil duidelijk haar imago oppoetsen.

Eerder dan een daad van goed bestuur moet de vrijlating worden beschouwd als een overwinning voor internationale actie en solidariteit. De druk op de Filippijnse regering was in deze immers bijzonder groot geworden. Ook Stop the Killings voerde het afgelopen jaar actie rond de zaak. Op 15 april lieten Belgische gezondheidswerkers en sympathisanten zich nog opsluiten voor de Filippijnse Ambassade in Brussel en tien maand lang liep een petitie voor de vrijlating van de ‘Morong 43’.

Bekijk hieronder de video met getuigenissen van de Morong 43 op de dag van hun vrijspraak.

Morong 43: Free at Last?