Meer dan 200 mensen solidair met de slachtoffers van politieke repressie - STK actie 2010

Meer dan 200 mensen zakten zaterdag naar Brussel af uit solidariteit met de sociale bewegingen in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. Om aan te klagen dat collega’s die in deze landen hun stem verheffen voor meer sociale rechtvaardigheid, het zwijgen worden opgelegd.

In Colombia en de Filippijnen was 2010 een jaar van verkiezingen, ook nieuwe hoop voor mensenrechten? Zowel president Santos als president Aquino beloofden verandering. Mensenrechten zouden een centraal thema worden binnen hun beleid. Of 2010 ook het jaar zal blijken van echte verandering is minder waarschijnlijk. De politieke moorden hielden aan sinds het aantreden van Aquino in juni van dit jaar. In de 3 maanden van de nieuwe regering Santos werden in Colombia al 37 politieke moorden gepleegd! We willen die resultaten dus wel eens zien, ipv al die mooie woorden.

Vanuit de Filippijnen kregen we op de vooravond van onze Stop the Killingsactie goed nieuws! De president liet weten dat de aanklacht tegen de Morong 43 zal worden ingetrokken. Niet toevallig op 10 december, internationale mensenrechtendag. We zijn heel tevreden, maar vinden t wel jammer dat de gezondheidswerkers 10 maanden illegaal hebben vastgezeten voor niets. Een enorme dank aan iedereen voor alle handtekeningen en steun tijdens die 10 zware maanden.

We zijn onze solidariteitsdag uiteraard gestart met een actie! Actievoeren blijft belangrijk! 101 mensen gingen symbolisch tegen de vlakte uit solidariteit met hun vermoorde collega's in het Zuiden. Daarna trok iedereen naar de lokalen van het ACV voor het inhoudelijk programma met conferenties, workshops, films, muziek, theater..

We hadden ook enkele buitenlandse gasten. Concepcion Empeño was er uit de Filippijnen, de moeder van verdwenen Filippijnse activiste Karen, maar ook Edgar Paez uit Colombia. Edgar is de voorzitter van de Colombiaanse vakbond Sinaltrainal. Het afgelopen jaar werden in Colombia meer dan vijftig vakbondsmensen vermoord, meer dan waar dan ook ter wereld. Ook hier is net als in de Filippijnen en Guatemala, de betrokkenheid van militairen en paramilitairen bewezen. De woorden van de president "van mensenrechten" werk te willen maken, zullen deze man geen bescherming bieden. Een groep inleefreizigers was net terug van Guatemala en bracht ook een aangrijpende getuigenis over hun belevenissen daar.

We danken iedereen voor hun komst en meewerking en hopen ook op jullie te kunnen rekenen in de toekomst. Stop the Killings! Justice Now! Hieronder enkele beelden van de geslaagde actie. Voor een uitgebreider verslag kan je terecht op de website van intal en De Wereld Morgen.

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto