Actie ambassade Colombia 8 april 17u: 26-jarige milieuactiviste verdwenen in Colombia

picture

Op 17 februari verdween de 26-jarige Sandra Viviana Cuellar, ingenieur en milieuactiviste. Sandra werkte voor de Colombiaanse ngo CENSAT Agua Viva, de Colombiaanse afdeling van de ngo Friends of the Earth. Ze stond aan het hoofd van de ngo Surviviendo die opkwam voor de bescherming van het water en de rivieren in het Cauca-bekken in de regio Valle del Cauca. Steeds meer milieuactivisten worden bedreigd, vermoord of verdwijnen omwille van hun engagement. Zo werd in de Filippijnen in Palawan ook Gerry Ortega vermoord.

Colombia is het land met het hoogst aantal verdwijningen ter wereld. Volgens officiële statistieken sprak men in november 2010 van 51 000 verdwijningen, waarvan 32 000 gedwongen verdwijningen. De voorbije 3 jaar kwamen daar 1130 officiele nieuwe gevallen bij (Breaking the Silence, 2010) Welke de juiste cijfers ook zijn, deze zijn schrikwekkend. Colombia haalt hierbij triomfantelijk bekende dictaturen in waarbij massaal mensen verdwenen. Chili onder Pinochet, "de vuile oorlog" in Argentinië ... In vele gevallen is de staat betrokken bij de slachtpartijen en verdwijningen. In 2009 werden 80 leden van het parlement onderworpen aan een gerechtelijk onderzoek wegens banden met paramilitaire troepen. Nog niet te spreken over het spionageschandaal van 2010 waar de Colombiaanse inlichtingendienst zelfs tot in Brussel Belgische ngo bespiedde.

Zonder schaamte ligt er een handelsakkoord op tafel ter ratificatie tussen de Europese Unie en Colombia, dat in oktober van dit jaar wellicht wordt gestemd. Weerzinwekkend!

Intal/Arlac ondersteunt de oproep van Amnesty, FIDH en andere organisaties voor een actie op vrijdag 8 april om 17u aan de ambassade van Colombia, Av. F. D. Roosevelt 98A, 1050 Brussel voor:

  • het onmiddellijk tevoorschijn brengen van Sandra Cuellar en een onderzoek naar de daders van haar verdwijning
  • de terechtstelling, en opsluiting van alle daders van gedwongen verdwijningen en een einde aan de straffeloosheid
  • bescherming voor slachtoffers en familie van slachtoffers van gedwongen verdwijningen, net als alle activisten die het doelwit zijn