Fausto Tentorio: Italiaanse priester vermoord op de Filippijnen

picture
De Italiaanse priester Fausto "Pops" Tentorio, die zijn halve leven deelde met arme landloze boeren en inheemse bevolkingsgroepen, is op 17 oktober vermoord in het ZUid-Filippijnse Mindanao. De priester staat bekend als voorvechter van de rechten van de arme bevolking en als een felle tegenstander van de mijnbouw, die zowel het milieu als de plaatselijke gemeenschappen bedreigt. Fausto "Pops" Tentorio, leefde 33 jaar in de Zuidelijke Filippijnen; meer dan de helft van zijn leven als priester voor de inheemse volken.

Fr. Pops werd in 1980 aangesteld in de Zamboanga, en in 1983 in Arakan. Sedert die tijd heeft hij alfabetiseringscursussen, en gezondheidsprogramma's opgezet voor de inheemse bevolkingsgroepen en boeren in North Cotobato. Hij initieerde gezondheidsprogramma's onder auspiciën van het Inheemse Centrum voor Ontwikkeling (TFDCI).

Fr. Pops was zeer geliefd bij de boeren en inheemsen vanwege zijn oprechte en ongeveinsde solidariteit met hun zaak. Als buitenlandse priester leerde hij moeizaam Visayan, de streektaal, om zo hechtere banden te krijgen met de bevolking.

Fr. Pops leerde door de jaren heen dat geen enkel aantal karbouwen en ploegen een einde kunnen maken aan de door armoede getekende levensomstandigheden van de boeren en inheemse bevolkingsgroepen, die hij gezworen had te zullen dienen.

De priester geloofde dat enkel door het ondersteunen van de eis tot sociale gerechtigheid, dat is de eis van de boeren om land en werkelijke landhervormingen, en het respecteren van de inheemse cultuur en het recht op zelfbeschikking, een belangrijke bijdrage van hem en van de kerk geleverd zou kunnen worden aan de strijd en aan het beëindigen van de onderdrukking.

Bij zijn verkiezingscampagne heeft Benigno Aquino III beloofd om het probleem van de buitengerechtelijke moorden en de straffeloosheid in het land serieus aan te pakken. De moord op de Italiaanse priester Fausto toont dat dit probleem nog niet is opgelost.

In 2003 ontsnapte Fr. Pops ter nauwernood aan de dood bij een aanval van de burgerwachtgroep ALAMARA-BAGANI, een paramilitaire groepering die was gevormd om vermeende leden en leiders van progressieve organisaties te elimineren.

In reactie op de “Justice for Fr. Fausto Tentorio, PIME Movement” vraagt ook Stop the Killings de Filippijnse president om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de moord op priester Fausto Tentorio, opdat de daders zouden worden opgespoord en de dader berecht.

Bron: www.nefiso.nl