Guatemala kiest voor de harde hand

picture
Het is zover. Guatemala heeft een nieuwe president. De ex-generaal Otto Pérez Molina behaalde 53 procent van de stemmen en won daarmee van neoliberaal en populist Manuel Baldizón. Vele Guatemalteken houden hun hart vast. Péres Molina staat bekend als de man van de ijzeren vuist ('manu dura') en was gedurende de burgeroorlog verantwoordelijk voor genocides in eigen land.

Voor vele Guatemalteken houden verkiezingen al lang geen hoop op verandering meer in. Zeker deze keer niet. De presidentskandidaten beloofden beiden om het geweld dat Guatemala overspoelt, hard aan te pakken. Maar zowel Pérez Molina als Baldizón hebben een dubieus verleden. 'Kiezen tussen de pest en de cholera,' oordelen velen, 'tussen een moordenaar en een clown.'

Dat de moordenaar het ondanks zijn verleden heeft gehaald, wijten kenners aan het vervagen van het collectief geheugen en aan het klimaat van angst dat leeft onder de bevolking. Bovendien wist Pérez Molina zich te verzekeren van de steun van de traditionele olichargie, de bedrijven en van het leger. Ook de steun van de drugkartels is niet uit te sluiten.

De kans is dan ook groot dat in de toekomst sociale protesten in het land met nog meer militaire repressie de kop zullen worden ingedrukt. Zo maakte Pérez Molina bijvoorbeeld tijdens zijn campagne gretig gebruik van de helicopters die door het Canadees mijnbouwbedrijf Goldcorp Inc, die goud en zilver ontgint in San Marcos, ter zijner beschikking werden gesteld.

Een uitgebreid artikel over de verkiezingen, aan de hand van Broederlijk Delen vrijwilligster Irina Meeusen is terug te vinden op http://www.mo.be/opinie/guatemala-kiest-voor-harde-hand