James Balao: drie jaar vermist

picture

Activist James Balao, die zich inzet voor de rechten van de inheemse bevolking in de Filippijnse Cordillera streek, werd op 17 september 2008 ontvoerd in Baguio City. Hij werd vlakbij zijn huis door gewapende mannen in uniform hardhandig in een wit busje geduwd. De mannen gaven aan hem te arresteren in verband met drugshandel. 

James Balao is medeoprichter van de organisatie 'Cordillera Peoples Alliance', die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren. Voor zijn ontvoering schreef James in een email aan zijn familie hoe hij sinds juni 2008 gevolgd werd. Andere mensen die op soortgelijke manieren in de gaten werden gehouden zijn later buitengerechtelijk geëxecuteerd .

Ondanks de duidelijke vraag in binnen- en buitenland om een onderzoek op te starten naar zijn verdwijning, lijkt de Filippijnse overheid weinig of geen actie te ondernemen. Ook onder het regime van Benigno Aquino is er geen duidelijkheid gekomen over zijn lot.

Onder het motto 'Never again Martial Law! Surface James Balao! Justice for all Victims of Human Rights Violations!' organiseerde de Cordillera Peoples Alliance op 17 september een symbolische actie in Baguio City. Als herinnering aan hun verdwenen kameraad en als aanklacht tegen de vele gedwongen verdwijningen in het land.

In 2009 voerden we met Stop The Killings nog campagne voor de ratificatie van het Internationaal Verdrag tegen gedwongen verdwijningen. Op 16 juni werd dit verdrag door België eindelijk geratificeerd.

Meer informatie over het dossier van James Balao:
http://sites.google.com/site/surfacejamesbalao
http://www.cpaphils.org