17 arbeiders komen om in brand bedrijf op Filippijnen

picture

Op 9 mei brak een brand uit in het gebouw van NOVO Jeans en Shorts Departement Store in Butuan City op de Filippijnen. 17 arbeidsters van de 22 die verbleven in de slaapzaal, stierven omdat er geen brandtrap was voorzien en ze ingesloten zaten. Een van de vrouwen was 5 maanden zwanger.  3 vrouwen sprongen door het raam van de derde verdieping en hebben ernstige verwondingen. Van een andere vrouw is nog steeds geen spoor.

De Filippijnse vakbond KMU is verontwaardigd over wat gebeurde. Het is nogmaals een bewijs van de slechte werkomstandigheden van zovele arbeiders en arbeidsters in de Filippijnen, waar bedrijven zoveel mogelijk winst willen maken en niet investeren in de veiligheid van hun werknemers.

Het gaat hier om een kleine vestiging met 40 arbeiders, allemaal vrouwen, waarvan de helft een "stay-in" regeling hebben; en dus slapen in het gebouw. Ze werken gemiddeld 12 tot 14 uur aan een loon van 160 pesos per dag (nog geen 3€). Hun contracten verlopen na 6 maanden.

Het incident is het 3e in de Caraga regio sinds vorig jaar. In november kwamen 4 arbeiders om in een brand in de Filipinas Palmoil Plantation, Inc. (FPPI).

KMU - Caraga vraagt meer veiligheid in de fabrieken en bedrijven, en een compensatie voor de families van de slachtoffers.

Bron: intal.be