Filippijnse transportvakbond onder vuur: Ponciano Infante vermoord

picture

Vorige maand werd Ponciano 'Poncing' Infante neergeschoten door twee onbekenden op een motorfiets. Infante was voorzitter van een organisatie die deel uitmaakt van PISTON, een vakbond die de rechten verdedigt van Jeepney chauffeurs. Volgens PISTON is hij al de vierde vakbondsleider uit de sector die dit jaar wordt vermoord.

Pasada, deorganisatie van Infante en de grootste federatie van Jeepney chauffeurs in Angeles City, voerde de afgelopen jaren onder meer actie tegen de stijgende brandstofprijzen. Samen met PISTON organiseerde het in maart van vorig jaar nog een succesvolle staking, die de hele transportsector in de Filippijnen plat legde.

PISTON veroordeelt de brutale moord dan ook in de scherpst mogelijke bewoordingen. Eerder dit jaar werd immers ook al drie andere PISTON leiders vermoord. Felix Cultura, Erning Gulfo en Ka Jing: allen werden ze op straat geëxecuteerd door onbekenden. 'Progressieve vakbondsleiders worden het slachtoffer van de overheidsoperatie Oplan Bayanihan.' zegt de voorzitter van de organisatie George San Mateo.

Onder het regime van Aquino houden de moorden op activisten en overheidscritici aan.  Ook de Filippijnse vakbond KMU wijst een beschuldigende vinger naar de overheid. 'Wij houden Aquino verantwoordelijk voor de moord op Infante en op de andere PISTON leiders,' zegt Elmer Labog, de voorzitter van KMU. 'De overheid negeert niet alleen kritiek van chauffeurs en gebruikers op de te hoge brandstofprijzen, ze viseert ook diegenen die de dominantie van het oliekartel aan de kaak stellen.'Aquino beweert te hebben gebroken met de politiek van Arroyo, maar uit de feiten blijkt  dat niet. Het beleid is even repressief en in het nadeel van de werknemers.'

Stop the Killings eist onmiddellijke actie van de FIlippijnse overheid om de moorden in het land te stoppen, alsook een rigoreus onderzoek naar de moord op Infante, die het mogelijk moet maken dat de schuldigen worden opgespoord en berecht.