MORONG 43 DIENEN KLACHT IN TEGEN VOORMALIG PRESIDENT ARROYO

picture

Acht vertegenwoordigers van de 'Morong 43', hebben een officiële aanklacht ingediend tegen voormalig president van de Filippijnen Arroyo en een aantal legerofficieren. De aanklacht is vooral gericht op de lichamelijke en geestelijke martelingen die de gezondheidswerkers ondergingen tijdens hun 11 maanden-lange illegale gevangenschap in 2010.      Stop The Killings nam toen deel aan de succesvolle campagne voor hun vrijlating.

Op 06 februari 2010 werden 43 Filippijnse gezondheidswerkers opgepakt in het plaatsje Morong in de Filippijnse provincie Rizal. Ze werden ervan beschuldigd lid te zijn van de New People's Army en deel te hebben genomen aan terroristische activiteiten. Ondanks het manifest gebrek aan bewijzen, werden zij 11 maanden lang vast gehouden.

Betrokkenen zeggen gedurende hun verblijf in Camp Tanay te zijn bedreigd en gemarteld. Om hen tot getuigenissen te dwingen zouden hun ondervragers de gezondheidswerkers langdurig hebben vastgebonden en geblinddoekt. Ze klagen ook over slaapdeprivatie, slagen en verwondingen.

Het is de eerste keer dat in de Filippijnen een president zich voor een rechtbank zal moeten verantwoorden voor specifieke mensenrechtenschendingen. Arroyo wordt op dit moment vastgehouden in het overheidsziekenhuis in Quezon City. Eind vorig jaar werd ze al gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude.

In beide gevallen pleit de ex-presidente onschuldig.