Nederlandse hulpverlener vermoord in de Filippijnen: onafhankelijk onderzoek gevraagd

picture

Op dinsdag 3 juli om 13u30 werd de 67-jarige Wilhelm Geertman neegeschoten voor zijn kantoor in San Fernando, Pampanga in het noorden van de Filipijnen. De NGO werker en missionaris   had juist geld van de bank gehaald. De politie gaat uit van roofmoord. Lokale organisaties vermoeden een politieke motivatie.

Geertman was directeur van Alay Bayan Inc (NGO voor noodhulp bij rampen) en woonde al 46 jaar in de Filippijnen. Hij sprak vloeiend Filippijns en werkte bij de boeren op het platteland, onder andere de boeren van Hacienda Luisita. Recente activiteiten van Willem waren hulpmissies in Nueva Ecija en Aurora bij de nasleep van de tyfoon Pedring.

Willem kwam als missionaris naar de Filippijnen en ging zich later wijden aan gemeenschapsontwikkeling in Centraal Luzon. Hij was actief betrokken bij landrechten en problemen omtrent milieubescherming in de regio, in het bijzonder bij de bescherming van de bossen in Aurora, Pampanga en Zambales tegen de houtkap en mijnbouw.

Geertman is de 17e milieu-activist die werd gedood onder de regering van Aquino en de 6e van dit jaar. Hij is, na de dood van Fr. Pops Tentorio in Mindanao, de tweede Europese NGO-werker die wordt gedood onder de Aquino-regering.

Vanwege zijn betrokkenheid bij volksorganisaties die kritiek hebben op de overheid, zijn er sterke vermoedens, dat deze moord politiek gemotiveerd is.

De Nederlands-Filippijnse solidariteitsbeweging roept op tot een onafhankelijk onderzoek. Ondersteun deze oproep en stuur je naam en organisatie naar nfs@enefes.demon.nl

Deze oproep is des te dwingender, omdat onder Aquino al bijna 80 activisten zijn vermoord en aan geen van de slachtoffers gerechtigheid is gedaan.  

Bron: Nefiso.nl

 

Meer info:

'Dutch ngo- worker killed in Angeles City' op Inquirer
'Nederlandse hulpverlener vermoord in de Filippijnen' in Volkskrant