Enkele honderden mensen kwamen gisteren in Brussel op straat tegen de criminalisering van sociale bewegingen in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. Door hun solidariteit met hun collega's in het Zuiden, hebben zij ketens doorbroken, letterlijk en figuurlijk. Een verslag.
18u30, Centraal Station. Een diverse groep van manifestanten verzamelt zich voor het reusachtige spandoek dat Stop the Killings heeft opgesteld op het plein. De 'usual suspects' inderdaad: mensen uit vakbondsmiddens, mensen uit sociale en derde wereldorganisaties, mensen die al dan niet beroepshalve een sociaal engagement opnemen.
Een voor één ontvangen zij een identificatiebordje en worden ze geboeid. Omwille van hun engegament zouden zij in sommige landen immers als 'criminelen' worden beschouwd. Net zoals hun collega's van het Colombiaanse Fensuagro, net zoals de Guatmalteekse vakbondsleider Jacinto Boj Equite of de Filippijnse activist Ericson Acosta.
Eerder die dag heeft een delegatie van Stop the Killings een bezoek gebracht aan het kabinet van minister van buitenlandse zaken Reynders. Er werd gevraagd dat ons land zich via de ambassades en de EU delegaties in de betrokken landen openlijk zou uitspreken over de ernst van de situatie. Dat deze in de toekomst op de voet zou worden gevolgd ook, conform de Europese richtlijnen inzake.
Want in de aangehaalde dossier gaat het niet werkelijk om diefstal, criminele of terroristische activiteiten, zo getuigen Marijke Persoone (LBC-NVK), Wim De Ceuckelaire (G3W) en Ronny Le Blon (AC) op het Muntplein. Dat zijn maar voorwendsels. Het werkelijke doel is sociaal protest in de kiem te smoren, en dat in landen waar armoede structureel is en sociale ongelijkheden enkel maar groter lijken te worden. Activisten, syndicalisten, geen criminelen!
Het is wel degelijk mogelijk om hier een verschil te maken voor collega's in het Zuiden, ook in dit soort dossiers. Dat de drie sprekers hun collega's uit de gevangenis op het plein bevrijdden, en zij op hun beurt de mensen in het publiek, is niet enkel symboliek. Stop the Killings gelooft in rechtvaardigheid door internationale solidariteit. De vrijlating van de Morong 43 in 2010 toont wat er allemaal mogelijk is.
Stop the Killings! Justice now!
Hieronder vindt u enkele foto's van de actie.
(Videoverslag volgt)