VIJF JAAR ZOEKEN NAAR JONAS BURGOS

picture

Op 28 april was het precies vijf jaar geleden dat Jonas Burgos door onbekenden werd ontvoerd in een winkelcentrum in Quezon City. Sindsdien zijn vrienden en familie tevergeefs blijven zoeken naar de vermiste landbouwkundige. De case van Jonas Burgos stond in 2009 centraal in de Stop The Killings campagne tegen gedwongen verdwijningen.

Op 28 april 2007 namen twee mannen Jonas Burgos mee terwijl hij aan het lunchen was. De gewapende mannen hadden zich aan hem voorgesteld als politieagenten. Getuigen meldden dat hij werd gehandboeid en vervolgens in een kastanjebruine Toyota met nummerplaat TAB 194 werd gesleept. Dit alles gebeurde bij klaarlichte dag, voor de ogen van honderden getuigen. De nummerplaat van het voertuig waarmee Jonas ontvoerd werd, bleek later thuis te horen in een legerkamp in de provincie Bulacan.

Jonas Burgos was op dat moment 37 jaar. Hij gaf als landbouwkundige sinds 1998 opleidingen organische landbouwtechnieken binnen de progressieve Filippijnse boerenvakbond Alyansa ng Magbubukid sa Bulacan. Hij is de zoon van Jose Burgos Jr., icoon van de persvrijheid en pionier van de alternatieve media tijdens de dictatuur van Marcos.

Zijn moeder, Edita, spaart sinds de verdwijning van Jonas geen moeite om naar hem op zoek te gaan. Tegelijkertijd spant ze zich in om de verdwijningen aan te klagen als voorzitster van Desaparecidos, de vereniging van familieleden van verdwenen personen. De verdwijning van Jonas is daardoor een symbooldossier gedwongen voor de problematiek van gedwongen verdwijningen in het land. 

In juni vorig jaar nog trok Edita Burgos naar de rechtbank en diende klacht in tegen enkele Filippijnse legerofficiers die mogelijk betrokken waren bij de ontvoering van haar zoon. Net voor de vijfde verjaardag van Burgos' verdwijning oordeelde de rechter dat de militaire documenten, met onder meer informatie over de twee verdachten, vertrouwelijk en dus geheim waren.

Met deze uitspraak lijkt gerechtigheid voor Jonas Burgos, zijn familie en vrienden, verder weg dan ooit. Maar de zoektocht gaat verder, ook na vijf jaar.

Voor meer informatie over de case: http://freejonasburgosmovement.blogspot.com/