Foutmelding
- Notice: unserialize(): Error at offset 256 of 351 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/stopthekillings/public_html/includes/bootstrap.inc).
- Notice: unserialize(): Error at offset 492 of 493 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/stopthekillings/public_html/includes/bootstrap.inc).
- Notice: unserialize(): Error at offset 521 of 522 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/stopthekillings/public_html/includes/bootstrap.inc).
- Notice: unserialize(): Error at offset 576 of 577 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/stopthekillings/public_html/includes/bootstrap.inc).
- Notice: unserialize(): Error at offset 450 of 451 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/stopthekillings/public_html/includes/bootstrap.inc).
- Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 454 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/stopthekillings/public_html/includes/bootstrap.inc).
Breng nu je stem uit voor één van de genomineerden!

Per categorie nomineerden de leden van Stop the Killings vier individuen, organisaties of overheden die zich in positieve of in negatieve zin hebben onderscheiden op het gebied van mensenrechten. Aan u om te beslissen wie er op 10 december de prijzen in ontvangst mag nemen.
In de categorie ‘ Human Rights Defender van het jaar’:
Ello Mobile (België): bellen voor het goede doel
Een telecomprovider die zich richt naar mobiele telefonieklanten met een sociale betrokkenheid. De gehele winst van Ello Mobile gaat naar sociale en non-profitprojecten. Deze projecten worden geselecteerd door Ello Mobile zelf en door een deskundige jury, aangeduid door de Koning Boudewijnstichting. De klanten hebben daarna de gelegenheid om te bepalen naar welke projecten de winst wordt afgedragen. Eén van die projecten is de mensenrechtenwerking van de Filippijnse vrouwenorganisatie Gabriela.
Meer info vind je hier.
NUPL (Filippijnen): advocaten in het verweer
Advocaten die zich vrijwillig inzetten voor de verdediging, bescherming en bevordering van mensenrechten in de Filippijnen. De vrijlating van de zogenaamde ‘Morong 43’, gezondheidswerkers die er valselijk van werden beschuldigd terroristen te zijn, is aan hen te danken. Een vooraanstaande legergeneraal bedankte de advocaten enkele maanden geleden nog met de titel ‘vijanden van de staat,’ nadat ze kritiek hadden geleverd op de promotie van een van zijn collega’s.
Meer info vind je hier.
Yolanda Oqueli Veliz (Guatemala): activiste onder vuur
"Zolang ik adem zal ik me blijven verzetten tegen de mijnactiviteiten die ons leefmilieu vernielen en ons drinkwater vervuilen." Moedige en duidelijke woorden van Yolanda Oqueli Veliz, de Guatemalteekse leidster van het geweldloos verzet tegen de "Tambor" mijn in haar geboortedorp San José del Golfo, een uur rijden van de hoofdstad Guatemala City. Sinds maart 2012 proberen ze bijna permanent de ingang tot de mijn te blokkeren. Op 13 juni 2012 overleefde Yolanda als bij wonder een moordaanslag. Die gebeurde op klaarlichte dag in ware commandostijl door twee mannen per motor.
Meer info vind je hier.
Brede volksbeweging voor de vrede in Colombia: de stem van het volk
In april trokken 1 miljoen 185 duizend Colombianen de straat op in Bogotá voor vrede en een politieke uitweg van het nu reeds 65 jaar durende conflict. Sinds het begin van de vredesgesprekken tussen de FARC-EP en de Colombiaanse regering, organiseert de bevolking mobilisaties om hun stem te laten horen en hun bijdrage te leveren aan deze onderhandelingen. Deze mobilisaties zijn essentieel als druk op de onderhandelaars om de vredesgesprekken te doen slagen.
In de categorie ‘Human Rights Violator’ van het jaar
De regering Santos (Colombia): criminalisering van sociaal protest
De Colombiaanse overheid is verantwoordelijk voor de brutale onderdrukking van het volksprotest tegen de gevolgen van vrijhandelsakkoorden met de Verenigde Staten en de Europese Unie. De afgelopen maanden werden honderden vakbondsverantwoordelijken en leiders van sociale organisaties gearresteerd, omwille van hun rol in de protesten, waaronder Huber Ballesteros, de vice-voorzitter van de Colombiaanse vakbond Fensuagro. De Colombiaanse overheid bevestigt daarmee haar bedenkelijke imago op gebied van mensenrechten.
Guy Ledoux (Europese Unie): niet onze stem in de Filippijnen - Deze nominatie werd ingetrokken omwille van nieuwe informatie.
Dhr. Guy Ledoux, EU ambassadeur in de Filipijnen, werd in deze categorie genomineerd op basis van verslagen in de Filipijnse media over een persconferentie waar hij de Filipijnse regering zou gefeliciteerd hebben voor haar beleid op het vlak van de mensenrechten. Op 2 december informeerde dhr. Ledoux ons dat deze zogenaamde uitdrukkingen van tevredenheid en felicitaties onterechte citaten waren door deze twee media: “Ik nam nota van de onbetwiste daling van het aantal van deze weerzinwekkende misdaden in vergelijking met de vorige regering. Hoewel dit bemoedigend is, merkte ik tijdens deze persconferentie ook op dat het gebrek aan veroordelingen van daders een belangrijke bezorgdheid blijft van de Europese Unie. Elke moord is er één te veel en zolang de straffeloosheid blijft heersen zullen deze misdaden begaan worden, niet alleen tegen de slachtoffers maar ook tegen hun families en het Filipijnse volk in zijn geheel.” Hij verzekerde er ons ook van dat hij voortdurend deze ernstige bezorgdheden uit over de mensenrechtenschendingen in de Filipijnen.
Sagittarius Mines (Australië/Zwitserland): schadelijk voor mens en milieu
Sagittarius Mines is een multinationaal mijnbouwbedrijf met een bedenkelijke reputatie. Haar activiteiten in de Filippijnen zijn destructief voor het milieu en bedreigen lokale gemeenschappen. Ze gaan gepaard met een verhoogde militaire aanwezigheid en mensenrechtenschendingen. Sinds 2010 zijn er reeds 3419 mensen het slachtoffer van geworden. In december zal het een jaar geleden zijn dat het gezin van activist Daguil Capion werd vermoord. Geen van de beklaagden is schuldig bevonden. De moordpartij werd door het leger een ‘legitieme operatie’ genoemd.
Billy Fernando Joya Améndola (Honduras): moordenaar op een kieslijst
Billy Joya is een berucht figuur uit het Honduras van de jaren ’80. Hij maakte toen deel uit van het gevreesde doodseskader ‘Batallon 3-16’ en wordt verantwoordelijk geacht voorminstens 16 operaties waarbij meerdere tientallen doden vielen. 29 jaar na het officiële einde van Batallon 3-16 stelt Billy Joya zich kandidaat als volkvertegenwoordiger voor de Nationale Partij onder leiding van Juan Orlando Hernandez naar aanleiding van de verkiezingen van 24 november 2013. Een aanfluiting van de mensenrechten in Honduras en een signaal dat in dit land alles mogelijk is.
Laat voor het einde van november weten wie voor jou de 'Human Rights Defender' en 'Human Rights Violator' van het jaar is en wordt uitgenodigd voor de officiële prijsuitreiking op 10 december, vanaf 19u in Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. De ceremonie wordt voorafgegaan door een korte symbolische actie, vanaf 18u aan het Centraal Station in Brussel.
Aarzel niet om deze oproep door te mailen of te delen via Facebook.
Bijlage | Grootte |
---|---|
![]() | 2.67 MB |