Colombiaanse Nestlé werknemer vermoord omwille van vakbondsengagement

picture

Op 09 november is in Bulalagrande Oscar López Triviño vermoord. Een dag eerder had hij nog doodsbedreigingen gekregen, net zoals zijn collega's van de vakbond SINALTRAINAL. Sinds 05 november houden de leden van deze vakbond een hongerstaking in het bedrijf Nestlé.

09 november, Bugalagrande, in het Zuidwesten van Colombia. Oscar López Triviño wordt neergschoten door een onbekende. Oscar werkt voor Nestlé en is lid van SINALTRAINAL, een vakbond die actief is binnen de voedingsnijverheid.  

De dag voordien hadden hij en twee collega's doodsbedreigingen gekregen per sms.

'Wees gewaarschuwd guerilla leden die Nestlé het leven zuur maken. Geen vergiffenis. We snijden jullie aan stukken. Dood aan de communisten van SINALTRAINAL.'

De leden van SINALTRAINAL in Nestlé zijn al sinds het begin van de maand in hongerstaking. Zij eisen dat de collectieve arbeidsovereenkomsten die zijn gesloten met het bedrijf worden gerespecteerd. Aanvankelijk was de hongerstaking al op 10 oktober begonnen, maar toen werd ze vanwege gelijkaardige bedreigingen stopgezet.

Sinds de oprichting van de vakbond in 1982 zijn de leden van SINALTRAINAL systematisch met de dood bedreigd. Meer dan 20 leden zijn ook daadwerkelijk vermoord, waarvan 13 in dienst van Nestlé. Het bedrijf ontkent alle banden met paramilitaire organisaties.

Stop the Killings veroordeelt deze nieuwe aanslag op een Colombiaanse syndicalist. Het roept de Colombiaanse regering op een diepgaand en transparant onderzoek op te starten, teneinde de daders te kunnen veroordelen. Anderzijds moet er zo snel mogelijk bescherming worden geboden aan zijn  bedreigde collega's.

Stuur hier een boodschap naar de Colombiaanse regering