Filippijnen: steun de lokale dienstverlening!

picture

G3W ondersteunt de oproep van haar partners CHD, Gabriela en Bayan met vraag naar financiële steun om hun werk verder te zetten: hun medische missies, eerste hulp en wederopbouw in de gebieden die door de tyfoon getroffen werden, namelijk Samar, Leyte en Capiz.  

Op vrijdag 8 november werd de Filippijnen getroffen door de supertyfoon Haiyan die een spoor van dood en vernieling achterliet. De eilanden Samar en Leyte werden het zwaarst getroffen. Terwijl de internationale hulpverlening ter plaatse probeert te geraken, kon de Council for Health and Development (CHD) vanaf het eerste moment hulp bieden dankzij hun basisgezondheidsprogramma HEALS. Shiela Corrales, dokter bij HEALS, woont in Tacloban, de hoofdstad van Leyte. Zij maakte deel uit van het eerste team dat de situatie kon evalueren. De balans lijkt nu al verschrikkelijk: 10.000 doden alleen al in de stad Tacloban. “We waren zo gerustgesteld en blij te horen dat onze collega's Larry en zijn vrouw Irene, waarvan we al meerdere dagen geen nieuws meer hadden, terecht zijn”, liet dokter Corrales weten.

CHD kwam in actie met het platform SOS, een interventienetwerk voor rampsituaties dat de slachtoffers helpt en de bevolking voorbereidt om toekomstige rampen het hoofd te bieden. Rosalinda Tablang, directrice van CHD, legt uit dat het opmeten van de schade, de noden en de capaciteiten van de getroffen gebieden nu de eerste prioriteit is. De hulpverleningsteams die ze uitstuurden zullen er samenwerken met de lokale volksorganisaties.

Ze zullen voedselpakketten bezorgen aan families met per pakket 8 kg rijst, 5 conserven, ½ kg suiker, 500 ml olie, ½ kg groenten, ¼ kg zout, ½ kg gedroogde vis en 18 liter gezuiverd water per familie. Eén voedselpakket kost 40 euro. Er worden ook geneesmiddelen voorzien zoals antibiotica, koortswerende middelen, pijnstillers, en geneesmiddelen voor huid-, maag-, en luchtwegenaandoeningen.

De situatie in Samar en Leyte kwam uitvoerig aan bod in de media, maar gedurende verschillende dagen kreeg niemand nieuws uit de provincie Capiz op het eiland Panay. Na drie dagen kreeg de coördinatrice van de vrouwenorganisatie Gabriela eindelijk een zicht op de situatie. In vele kustgemeenschappen werden alle huizen volledig vernield. De meeste plaatsen waar Gabriela werkt, zijn verwoest door de storm. In de provincie Capiz werden 95.413 families getroffen door de tyfoon. De inwoners zijn op zoek naar voedsel, water, tijdelijke schuilplaatsen en tezelfdertijd proberen ze leden van hun familie terug te vinden en begraven ze hun overleden verwanten. Momenteel is er elektriciteit noch water. De communicatienetwerken zijn buiten gebruik.

De lokale afdelingen van Gabriela hebben reeds een netwerk van volksorganisaties samengesteld om de inwoners van de provincie zo efficiënt mogelijk te helpen. Het gaat in de eerste plaats om het leveren van essentiële levensmiddelen (water, voedsel, kledij). Daarna zullen ze werk maken van de wederopbouw van hun woningen.

Bayan is de koepel van de progressieve volksbeweging in de Filippijnen. Bayan, actief over de hele archipel, zowel lokaal, regionaal als nationaal, heeft kort na de tyfoon meteen een crisiscentrum opgericht in Cebu, een stad dichtbij de plaats van de ramp. Renato Reyes, de secretaris-generaal van Bayan, vertelt ons dat de lokale ngo's en sociale bewegingen hun activiteiten hebben voortgezet en concrete hulp bieden aan de slachtoffers. En dat ondanks de communicatieproblemen waarmee ze kampen.

Ook al werden de Filippijnse ngo's en volksorganisaties verzwakt, ze zijn nog altijd actief. Door hun werk op het terrein te steunen zal de hulp het meest doeltreffend zijn. Daarom ondersteunt G3W de oproep van haar partners CHD, Gabriela en Bayan met vraag naar financiële steun om hun werk te kunnen voortzetten: hun medische missies, eerste hulp en wederopbouw in de gebieden die door de tyfoon getroffen werden, namelijk Samar, Leyte en Capiz.

U steunt het noodfonds door een gift te doen aan Geneeskunde voor de Derde Wereld op rekeningnr. BE15 0010 4517 8030 - BIC: GEBABEBB met de vermelding " gift noodfonds". Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.