Filippijnse advocaten van NUPL opnieuw gecriminaliseerd

picture

De 'National Union of Peoples' Lawyers' is een vijand van de Filippijnse staat, althans volgens legerleider Noel Coballes. Dat liet hij weten, nadat de organisatie kritiek had gegeven op de promotie van een legergeneraal die wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

'Je verwacht geen positieve verklaring van de vijand.' Dat liet luitenant-generaal Coballes weten na de kritiek van de NUPL. Coballes is zeker niet de eerste militair die de organisatie 'staatsgevaarlijk' noemt. In een open brief aan de Filippijnse president Aquino waarschuwt de Nederlandse stichting Lawyers for Lawyers (L4L) voor de praktijk van criminalisering.

Deze praktijk, in combinatie met de cultuur van straffeloosheid en de militaire betrokkenheid in de politiek, is in het verleden door nationale en internationale fact-finding commissies aangewezen als een van de belangrijkste oorzaken voor de golf van buitengerechtelijke moorden die in de Filippijnen reeds sinds 2001 plaats vindt. Minstens 23 advocaten werden in die periode gedood. Velen van hen werden voorafgaand aan de dodelijke aanvallen bestempeld als 'vijanden van de staat'. Tot nu toe is slechts één persoon veroordeeld voor de moorden. Dit gebeurde in 2006. 

Vandaag lijkt opnieuw een advocaat in het vizier te komen. Het betreft Edre Olalia, een van de oprichters van de NUPL, die verschillende zaken behandeld op het gebied van buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen, sloop van huizen van de stedelijke armen en privatisering van de publieke ziekenhuizen. L4L roept de Filippijnse regering op advocaten te steunen en hen onmiddellijk bescherming te bieden. Verder roept L4L de Filippijnse autoriteiten op tot het nemen van alle nodige maatregelen om de cultuur van straffeloosheid rond de daden van intimidatie en moorden op leden van de advocatuur te stoppen. 

Lees hier de open brief.