Filippijnse eiland Negros in de ban van arrestaties

picture

Operatie Oplan Bayanihan is een nieuwe fase ingegaan. Met gevolgen, ook op het Filippijnse eiland Negros. Daar werden de leiders van zes sociale organisaties gearresteerd.

De zes gearresteerde activisten zijn geen onbekenden. Het betreft Fred Caña (Karapatan-Negros), Clarizza Singson, (Gabriela-Negros), Bernardito Patigas (NNAHRA), Christian Tuayon (Bayan-Negros), Gualberto Dajao (ACT-Negros) en Ronald Ian Evidente (KMU-Negros). Ze zo    .

Ze worden ervan beschulidgd deel uit te maken van de gewapende beweging New Peoples Army (NPA) en medeplichtig te zijn aan de moord op de militair Archie Polenzo, in maart 2010.

Het betreft geen alleenstaande gevallen. In onze campagne in 2012 vroegen we aandacht voor de problematiek van criminalisering, die onder het bewind Aquino enkel maar aan belang gewonnen lijkt te hebben. Steeds meer activisten worden  beschuldigd van misdaden, veelal ongegrond en onterecht.

In december 2012 en januari 2013, op minder dan een maand tijd, vonden op de Filippijnen niet minder dan 28 arrestaties plaats.