Historisch proces ex-dictator Guatemala

Rios

Het proces tegen ex-dictator Rios Montt van Guatemala gaat na twee jaar gerechtelijke vertragingsmaneuvers van start. Opnieuw dreigt dit historisch proces te verzanden. De inzet is zeer hoog. Dit gaat immers om de terreur van de door de Amerikaanse president Ronald Reagan (1981-1989) gefinancierde doodseskaders.

Efraín Ríos Montt, 86 jaar, werd recent in verdenking gesteld van genocide voor de moord op 1.770 Ixil Maya's in het departement Quiché in Guatemala tijdens de meest bloedige periode van het intern gewapend conflict dat resulteerde in 200.000 doden en verdwenen personen.

Eind januari dit jaar werd na een marathonhoorzitting, die drie dagen duurde en waarbij slachtoffers en verdedigers van de generaal hun verhaal presenteerden, Ríos Montt samen met de gepensioneerde generaal José Rodríguez Sánchez in staat van beschuldiging gesteld. Hun advocaten maakten zich sterk dat ze desnoods 500 procedurekwesties zouden aanvoeren om het proces geen kans te geven.

Historisch proces

Dit is een historisch proces waarbij voor de eerste keer in Latijns-Amerika een voormalig staatshoofd voor de rechter verschijnt voor genocide. Zowel de VN als de Europese Unie loofden de rechtsgang in Guatemala.

Met spanning werd dag na dag door honderden persmensen, mensenrechtenverdedigers en de inwoners in Guatemala het proces op de voet gevolgd en in detail beschreven. De uitspraak wordt verwacht tegen volgende week woensdag 24 april.

Tot algemene verbijstering beriep rechter Carol Patricia Flores zich op 18 april op een beschermingsprocedure ten gunste van de beschuldigden en stuurde het proces helemaal terug naar de etappe waar het zich bevond op 23 november 2011. Op zijn beurt vecht het Openbaar Ministerie met aan het hoofd Claudia Paz y Paz, de rechtsgeldigheid van deze stap nu aan. Het laatste woord is dus in deze nog niet gezegd.

Bron: De Wereld Morgen. Lees het volledige artikel van Guido De Schrijver hier.