Human Rights Awards: Filippijnse advocaten en Colombiaanse regering vallen in de prijzen

De jury maakt winnaars bekend

Op de internationale dag van de mensenrechten zijn in Brussel de Human Right Awards uitgedeeld. De Filippijnse mensenrechtenadvocaten van de NUPL en de Colombiaanse regering werden uitgeroepen tot respectievelijk 'Human Rights Defender' en 'Human Rights Violator' van het jaar. Verslag van solidaire, strijdbare en op het einde zelfs wat feestelijke avond. 

Walk of Fame / Walk of Shame

De avond begon met een stil moment aan het Centraal Station. Gedurende bijna een kwartier werden de namen voorgelezen van activisten, syndicalisten, journalisten en advocaten die in 2013 werden vermoord omwille van hun engagement. Daarna werden de megafoons bovengehaald en vertrok een luidruchtige manifestatie richting De Markten. Vooraan: sympathisanten met de namen van de genomineerden, geschilderd op gouden en zwarte sterren, waarmee aan de ingang van het gemeenschapscentrum respectievelijk een 'Walk of Fame' en een 'Walk of Shame' werd gevormd.

En de winnaars zijn...

Wat binnen volgde was een gala-avond in het teken van solidariteit, rechtvaardigheid en hoop. De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Johan en Paula. Zij mochten het publiek verwelkomen en de genomineerden nog een laatste keer voorstellen.

Het publiek heeft gedurende een aantal weken de kans gehad een stem uitbrengen voor hun favoriet. Uiteindelijk kwamen we aan bijna 500 stemmen! Maar de knoop werd definitief doorgehakt door de de jury, met name:

  • Keltoum Belorf (journaliste bij De Wereld Morgen)
  • Jean-François Pollet (verantwoordelijke van de rubriek Noord-Zuid bij Imagine en Demain le Monde)
  • Jacques Debatty (vice-president van CNCD-11.11.11)
  • Serge Beel (diensthoofd van de zuiddienst 11.11.11)
  • Felipe Van Keirsbilck (algemeen secretaris van CNE)
  • Werner Van Heetvelde (federaal secretaris voor de Algemene Centrale van het ABVV).

Filippijnse mensenrechtenadvocaten

In de categorie 'Human Rights Defender' van het jaar ging de prijs naar de Filippijnse National Union of People's Lawyers (NUPL). NUPL is een advocatencollectief van vrijwilligers die juridische bijstand en vormingen geeft aan Filippijnse activisten. Omwille van hun werk krijgen zij regelmatig doodsbedreigingen. Jo Dereymaeker van Progress Lawyers Network mocht de prijs in hun naam in ontvangst nemen. De leden van het NUPL namen wel speciaal voor de gelegenheid een videoboodschap op om ons allen te bedanken. Bekijk de boodschap hier. In bijlage ook het persbericht dat ze in de Filippijnen hebben verspreid.

De regering Santos

In de categorie 'Human Rights Violator' van het jaar ging de prijs naar de Colombiaanse regering Santos. Ondanks de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse overheid en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), blijft straffeloosheid welig tieren in het land. Tijdens de maanden juli en augustus werden tijdens een algemene staking nog 262 mensen gearresteerd. Een van hen is Hubert Ballesteros, vice-voorzitter van de boerenorganisatie Fensuagro en een partner van FOS. De Colombiaanse overheid bevestigt daarmee haar bedenkelijke imago op gebied van mensenrechten. Het platform 'Stop The Killings' zal de 'Human Rights Violator' - award binnenkort overhandigen aan de Colombiaanse ambassade in België.

De avond werd afgesloten met een receptie en de sfeervolle jazzmuziek van Matteo en Filippo.

Bedankt!

Stop the Killings wil graag iedereen bedanken die een stem heeft uitgebracht en de actie van 10 december mee tot een succes heeft gemaakt. De reacties van de genomineerden enerzijds en de laureaten anderzijds tonen aan dat deze niet voor niets is geweest.

Ook in de pers was er aandacht voor Stop the Killings. Lees het persartikel lezen van Le Vif of het krantenartikel dat verscheen in Het Laatste Nieuws. Op het Radio 1 nieuws was er een uitgebreid verslag te horen van de actie.

Eigen foto's vinden jullie onderaan dit artikel.
 

Michael en Luis geven het startschot aan Centraal station.
actie STK 2013
actie STK 2013
actie STK 2013
De genomineerden voor de 'Human Rights Defenders Awards' aan het hoofd van de be
actie STK 2013
En ook de genomineerden voor de 'Human Rights Violator of the year' vinden we tu
De betogers bewandelen de 'Walk of fame' en 'shame'
In Honduras worden sociale bewegingen sterk aangepakt. Er vielen n.a.v. de verki
In de kijker: Hubert Ballesteros, ondervoorzitter van de Colombiaanse vakbond Fe
Paula en Johan verwelkomen de aanwezigen.
De zaal loopt lekker vol.
actie STK 2013
Werner Van Heetvelde (van de Algemene Centrale van het ABVV) en Jean-François Po
De award voor de 'Human Rights Defender van het jaar' gaat naar de Filippijnse o
Jo Dereymaeker van Progress Lawyers Network neemt de prijs voor hen in ontvangst
De advocaten van NUPL lieten een solidariteitsboodschap achter.
actie STK 2013
actie STK 2013 in de pers

Message of Acceptance NUPL for the 1st 'Stop the Killings Human Rights Awards' - December 10 2013