Misdaad in Honduras viseert nu ook journalisten

picture

In Honduras keert de misdaad zich steeds meer tegen opvallende slachtoffers zoals journalisten. De recente moord op journalist en hoogleraar Aníbal Barrow heeft de Hondurezen fel geschokt. Zijn lichaam werd in stukken gesneden teruggevonden.  

De 65-jarige Aníbal Barrow werd op 24 juni ontvoerd in de stad San Pedro Sula toen hij zich samen met familieleden in de auto verplaatste. Zijn in stukken gesneden lichaam werd vijftien dagen later aangetroffen in de buurt van een lagune.

Analisten wijzen erop dat in Honduras steeds vaker dergelijke moorden plaatsvinden, met journalisten als voornaamste slachtoffer. De bedoeling is terreur te zaaien.

Georganiseerde misdaad

De laatste drieënhalf jaar, sinds het aantreden van de rechtse president Porfirio Lobo, zijn al 29 werknemers van mediabedrijven vermoord.

"Vijftien jaar geleden zag je dat soort geweld niet", zegt historicus en sociaal analist Rolando Sierra. "Deze actie is een signaal van de moderne georganiseerde misdaad, het heeft niets meer te maken met negentiende-eeuwse bandieten."

Het gaat om geweld dat wil opvallen, zegt Sierra. "De slachtoffers zijn niet langer gewone burgers maar bekende journalisten, predikanten, advocaten of activisten. Het geweld breidt uit naar sectoren die een grotere impact hebben op de samenleving."

Verdachten opgepakt

De vermoorde journalist was de laatste acht jaar in dienst van de overheid en had een eigen programma op Globo TV, een zender in de hoofdstad. Hij gaf ook wiskunde aan de Nationale Autonome Universiteit van Honduras.

Vier verdachten zijn ondertussen opgepakt, maar op basis van een bekentenis van een van de betrokken huurmoordenaars bestaat het vermoeden dat er tien mensen bij betrokken zijn.

Honduras is een van de gevaarlijkste landen in de wereld. Vorig jaar steeg het aantal moorden naar 85,5 per 100.000 inwoners, het hoogste moordcijfer ter wereld.

Colombia van jaren negentig

Het ministerie van Veiligheid wil het aantal moorden dit jaar doen dalen onder de 80 moorden per 100.000 inwoners. Het ministerie legt in dat verband al twee maanden geen verklaringen meer af aan de pers. Het informeert de bevolking alleen nog via officiële communiqués, waarin geen melding wordt gemaakt van de moorden.

Voor journalist en hoogleraar Miguel Martínez doet de moord op Barrow denken aan het Colombia van de jaren negentig en ook aan Mexico vandaag. "Het wordt tijd dat de pers weet hoe ze omgaat met deze lawine van geweld en nagaat welke veiligheidsprocedures ze moet hanteren." 

Bron: IPS