Nieuwe legertop intensifieert plan Oplan Bayanihan

picture

De vreugde over de vrijlating van Ericson Acosta is van korte duur. Van december tot januari alleen al werden in de Filippijnen 28 activisten gearrresteerd. Mensenrechtenorganisaties hebben het over een nieuwe fase in het plan Oplan Bayanihan. Deze gaat gepaard met een reeks nieuwe aanstellingen in het leger.

Op 15 januari werd generaal Bautista benoemd tot nieuwe chef van de Armed Forces of the Philippines (AFP). Bautista was zelf de auteur van het Oplan Bayanihan, de huidige anti-terreurcampagne van de overheid. Oplan Bayanihan, de opvolger van Oplan Bantay Laya, ging van kracht in 2009 en heeft geleid tot 137 moorden en 239 arrestaties.

Eerder al werd Generaal Eduardo Año aangesteld als nieuw hoofd van de Inlichtingendienst van de Armed Forces (Isafp). Hij was een van de verdachten bij de verdwijning van Jonas Burgos. Daarnaast is Generaal Aurelio Baladad gepromoveerd tot 'deputy chief of staff for operations'. Hij was betrokken bij de arrestatie en gevangenhouding (en marteling) van de Morong 43.  

Het belang van de oproep van Ericson Acosta om verder actie te voeren tegen de criminalisering van sociale bewegingen wordt meteen duidelijk.