Ook Colombiaanse vredesgemeenschap bedreigd

picture

Op 23 februari telefoneerde er een man naar een lid van de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó. Volgens de man werd er een moordaanslag in de Vredesgemeenschap gepland. Niet alleen de volwassenen, ook de kinderen van de Vredesgemeenschap zouden gevaar lopen.

De doodsbedreiging komt slechts enkele dagen na een vonnis in het voordeel van de Vredesgemeenschap. Op 8 februari oordeelde een administratieve rechtbank dat de Colombiaanse staat zich moet verontschuldigen ten aanzien van de leden van de gemeenschap voor haar aandeel in de moordpartij van februari 2005. Toen werden acht mensen (onder hen vier kinderen) vermoord. De lichamen werden verminkt. De moordpartij was een gezamenlijke operatie van het leger en de paramilitairen. Tot op vandaag werd geen enkele legerofficier van hoge rang veroordeeld voor deze misdaden. Verschillende paramilitairen en gewone soldaten werden wel berecht.

Aantal paramilitairen in regio neemt toe

Volgens getuigen reden tussen 11 en 16 februari 2013 verschillende vrachtwagens met paramilitairen naar drie paramilitaire bases in de omgeving van de dorpen van de Vredesgemeenschap, namelijk naar Piedras Blancas, dat tot de gemeente Carepa behoort; Nueva Antioquia, dat deel uitmaakt van de gemeente Turbo en een basis op de weg naar Zunguito. De vrachtwagens reden, zonder dat zij werden tegengehouden, door zones waar er constante controle is van militairen en politie. De paramilitairen hebben een sterke aanwezigheid kunnen behouden in de regio van San José de Apartadó ondanks de sterke militarisering van de zone.

De laatste jaren klaagden mensenrechtenorganisaties herhaaldelijk de aanwezigheid van een paramilitaire basis in Nueva Antioquia aan. Desondanks ondernamen de Colombiaanse autoriteiten niets om de aanwezigheid van paramilitairen in het gebied tegen de gaan.

Bron: Amnesty International