Première Filippijnse film 'Migrante' in Brussel

picture

Op zondag 28 april kan je in Brussel de première van de Filippijnse film ‘Migrante’ meemaken. In deze langspeelfilm vertelt regisseur Joel Lamangan het verhaal van Frida die haar land en familie achterlaat om te gaan werken in het buitenland. UPB (Ugnayang Pilipino sa Belgium), een Belgische organisatie die opkomt voor de rechten van migranten , haalt de film naar Brussel. Migrante is een aangrijpend portret over de dromen en nachtmerries van Filippijnse migranten.

De Filippijnen is een van de vierde grootste exporteurs van arbeidskrachten. Zo’n 10 miljoen Filippijnen werken in het buitenland. Deze Overseas Filipino Workers, of OFW’s, proberen geld te verdienen voor hun gezin: om te overleven, voor onderwijs, voor gezondheidszorg, om te zorgen voor een betere toekomst voor hun kinderen.

Veel OFW's hebben het hard te verduren in het buitenland. Ze worden uitgebuit en mishandeld. De film toont hoe de overheid tekort schiet in het voorzien van deftige jobs en lonen. Het dwingt Filipino's om elders hun heil te zoeken. Lamangan: “In de film zie je het grotere probleem. We focussen ook op hoe organisaties zoals ‘Migrante’ OFW’s helpen. De film vertelt de waarheid over lokale ambassades die geen hulp bieden.”

De naam van de film is ontleend aan Migrante International, een NGO die opkomt voor de Filippijnse werknemers in het buitenland. Scriptschrijver Bonifacio Ilagan: “Een van onze inspiratiebronnen voor het maken van deze film is het stijgend aantal gevallen van OFW’s die slecht behandeld worden.” Actrice Jody Sta. Maria speelt de rol van Frida: “Alleen wie geen andere keuze heeft verlaat de Filippijnen om ergens anders te gaan werken. Niemand kiest er voor om zijn familie achter te laten.”

Bekijk de trailer hier.

Filmvoorstelling op zondag 28 april om 19 uur in Zaal Le Fanal, Joseph Stallaertstraat 6, 1050 Brussel. Je betaalt 5 euro voor de film, 10 euro voor film+eten. Organisatie: UPB en Intal Brussel Filippijnen. De film is in het Filippijns, met Engelse en Franse ondertiteling.

Je kan tickets kopen bij LBC-Brussel, Vera Janssens, 02 557 86 41, vjanssens@acv-csc.be