Vice-voorzitter Fensuagro aangehouden

picture

Op zondag 25 augustus werd Huber Ballesteros aangehouden in Bogota, Colombia. Ballesteros is de vice-voorzitter van Fensuagro, een federatie van vakbonden en boerenorganisaties in het land. Als woordvoerder van de Nationale Landbouwtafel voor Dialoog en Akkoord was hij bovendien ook gemandateerd om te onderhandelen in het kader van de nationale landbouw- en volksstaking.

Deze staking waaraan verschillende sectoren en duizenden Colombianen deelnemen, ving aan op 19 augustus en eist een dialoog met de overheid om de problemen van de (rurale) gemeenschap aan te pakken. Denk daarbij aan het geweld, de armoede, de concentratie van gronden, het gebrek aan sociale investeringen, de niet-nakoming van wetten en decreten, de nefaste gevolgen van vrijhandelsakkoorden, enz.

Helaas wordt deze legitieme sociale mobilisatie door de staat beantwoord met felle repressie in plaats van dialoog. Dit heeft al geresulteerd in honderden gewonden, plunderingen, dreigingen en onrechtmatige aanhoudingen.

De arrestatie van Huber Ballesteros kadert in de honderden arrestaties van leiders van en deelnemers aan de nationale staking, door de Colombiaanse staat. Hij wordt op basis van onrechtmatige bewijzen beschuldigd van vermoedelijke banden met de guerrilla, een vaak gebruikt argument om sociale leiders te delegitimeren en zwart te maken.

FOS, partner van Fensuagro in België, is heel bezorgd over deze situatie en doet een oproep aan de Colombiaanse autoriteiten om:

  • Huber Ballesteros onmiddellijk vrij te laten alsook alle andere manifestanten die onrechtmatig beschuldigd en aangehouden zijn.
  • De vrije uitoefening van de vrijheid van meningsuiting en het recht om sociale eisen te stellen, te garanderen.
  • De vervolging, repressie, dreiging en criminalisering van het sociaal protest te stoppen.

Stop the Killings heeft een brief geschreven voor zijn onmiddellijke vrijlating.

Teken hier de petitie