1 jaar na tyfoon Haiyan : getuigenissen uit de Filipijnen

picture

8 November is het exact één jaar geleden dat supertyfoon Haiyan een ravage aanbracht voor de lokale bevolking in grote delen van de Filipijnen. Wat is de situatie nu in de getroffen gebieden? In hoeverre spelen overheid, internationale ngo's en private bedrijven nog een rol? Welke rol spelen de sociale bewegingen? intal, G3W, Quinoa en UPB nodigen u uit op 8 november voor enkele boeiende getuigenissen van oa Ben Ramos (lid van NUPL).

Vanaf 17u30 is iedereen welkom in de lokalen van G3W te Brussel om samen een Filipijns hapje te eten en een babbel te slaan. Opvang voor kinderen wordt ook voorzien. Vanaf 19u30 brengen enkele sprekers hun verhaal en getuigenis.

Ben Ramos is een mensenrechtenadvocaat en werkzaam in Negros, een gebied dat getroffen werd door de tyfoon, maar dat zelden de internationale en zelfs lokale media bereikt. Hij maakt deel uit van PDG, een partnerorganisatie van Quinoa en is op dit moment in ons land. Hij is eveneens lid van de National Union of People's Lawyers, die vorig jaar de Stop the Killings mensenrechtenaward wonnen. We geven hem graag het woord voor een update van de situatie terplekke.

Lars Van Densen, lid van intal, vertrok via Geneeskunde voor de Derde Wereld naar de Filipijnen. Hij deed er vrijwilligerswerk bij Bayan, de koepel van progressieve bewegingen en organisaties in de Filipijnen, van maart tot september dit jaar. Hij bezocht Tacloban, een stad dat de volledige laag kreeg van de tyfoon.

Wim De Ceukelaire is directeur van Geneeskunde voor de Derde Wereld. De organisatie voerde een succesvolle noodhulpcampagne onmiddellijk na de passage van tyfoon Haiyan. Hij zal hierover een woordje vertellen en naar welke partners de steun precies is gegaan.

Arthur Martens, ook lid van intal, is begin oktober via G3W naar de Filipijnen vertrokken voor een viertal maanden, om bij Gabriela, een progressieve vrouwenbeweging, te gaan werken. Hij zou normaalgezien in Tacloban zijn, en we proberen een 'live' verslag van hem te horen. - Dit onder voorbehoud.

Waar? Lokalen G3W, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel. (metro Botanique)

Ingang is gratis -  De activiteit is een initiatief van intal, G3W, Quinoa en UPB.