Activist uit de suikersector vermoord in de Filipijnen

picture

Rolando Pango, een voltijdse activist bij de Partido Manggagawa (Labor Party) is op 29 november 2014 doodgeschoten in Binalbagan, in de provincie Negros Occidental. Voorafgaandelijk op de moord, was Pango bezig met het mobiliseren van de arbeiders op de suikerrietplantage Hacienda Salud.

Deze plantage wordt gehuurd en bestuurd door Manuel Lamata, voorzitter van de United Sugar Producers Federation of the Philippines. In het kader van de landhervormingen die worden doorgevoerd in de Filipijnen, hebben de arbeiders in juni een aanvraag ingediend voor een stuk land. Daarbij hebben ze ook een klacht ingediend tegen Manuel Lamata bij de Nationale Commissie voor Arbeidsrelaties, omwille van het onwettig ontslag van 41 arbeiders.

“Dit is een vreselijke herinnering aan het feit dat de Filipijnen in bepaalde industrieën en sectoren, zoals de suikerrietplantages, een zeer gevaarlijke plaats is voor vakbondslieden”, zegt Josua Mata, algemeen secretaris van de arbeidersfederatie Sentro en actief bij Nagkaisa.

Nagkaisa bestrijdt de wijdverspreide straffeloosheid die zich uit in mensenrechtenschendingen van activisten en syndicalisten. De Partido Manggagawa en Nagkaisa richten zich tot nationale en lokale overheden, zodoende deze onmiddellijk voor rechtvaardigheid kunnen zorgen in de zaak “Pango” en zijn moord kunnen voordragen bij het Tripartite Industrial Council (TIPC) en bij het Departement Justitie. Deze twee instanties onderzoeken de moorden op activisten en syndicalisten.

Je kan hen ondersteunen door hier te klikken en een boodschap te versturen naar de Filipijnse overheid, waarin opgeroepen wordt tot dringend onderzoek naar de feiten en de vervolging van de verantwoordelijken voor de moord op Rolanda Pango.

Deze boodschap werd ons doorgestuurd door The International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers' Association en is een vertaling uit het Engels. IUF is een internationale federatie die arbeiders verenigd die actief zijn in de agrarische sector, de voedingssector en in de tabaksindustrie. Ze verenigen 394 vakbonden in 125 verschillende landen, met meer dan 12 miljoen leden in totaal.

http://www.iuf.org/w/