Breng je stem uit voor een van de genomineerden! - Stemming afgesloten

De vakbondsleiders van NXP semiconductors in de Filippijnen, de Colombiaanse vakbondsman Huber Ballesteros, de Filippijnse generaal Jovito Palparan en de Guatemalteekse activist Rubén Herrera: dat zijn de genomineerden voor de Human Rights Award van dit jaar. Wie verdient volgens jou de prijs het meest?

De genomineerden:

De vakbondsafgevaardigden van NXP semiconductors (Filippijnen): strijd in de vrijhandelszone
Genomineerd door: Sama Sama/ ACV

De 24 vakbondsafgevaardigden van NXPSCIWU vertegenwoordigen de belangen van de 5.000 werknemers in een vestiging van NXP semiconductors in de vrijhandelszone Cabuyao. NXP semiconductors is een Nederlandse multinational die microchips levert voor onder andere de iPhone 6. De 24 onderhandelden over een loonsverhoging en de regularisatie van tijdelijke werknemers, wanneer ze op 05 mei werden ontslagen. Het hoogtepunt van een hele reeks intimidaties, in een poging om het vakbondswerk in heel de vrijhandelszone stop te zetten. Maar dankzij de vastberadenheid van de afgevaardigden en een internationale solidariteitscampagne, moest de directie op z’n haar stappen terugkeren. In september werd een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten, en werd de helft van de afgevaardigden terug in dienst genomen. De anderen zijn intussen voltijds aan de slag voor de vakbond. Een grote overwinning voor de werknemers van NXP, maar gelijk voor alle werknemers in de vrijhandelszone.

 “De directie van NXP is er niet in geslaagd onze vakbond kapot te krijgen. Dat is voor ons, de grootste overwinning”

Meer info hier
 

Huber Ballesteros (Colombia): het land aan de armen!
Genomineerd door: FOS/ ABVV

Huber Ballesteros is een internationaal gerespecteerd vakbondsleider van FENSUAGRO. Sinds augustus 2013 zit hij vast in de Colombiaanse gevangenis. Zijn misdaad? Opkomen voor rechten van werknemers en boeren. Huber was een van de honderden activisten die werden gearresteerd na de algemene staking van vorig jaar. Hij wordt onrechtmatig beschuldigd van banden met de guerrilla, een vaak gebruikt argument om sociaal verzet de kop in te drukken. Tot op vandaag wordt campagne gevoerd voor zijn vrijlating, en die van zijn gevangen collega’s.

‘Vandaag, ondanks de omstandigheden, voel ik mij niet verslagen, noch ontheven van mijn verantwoordelijkheden als sociaal en politiek strijder. Integendeel, ik heb er nu nog een verantwoordelijkheid bijgekregen, namelijk die om te vechten voor alle politieke gevangenen en alle gevangenen in dit land, ik ben immers één van hen.’

Meer info hier
 

Jovito Palparan (Filippijnen): Gezicht van de straffeloosheid
Genomineerd door: G3W/ Intal

Deze zomer bereikte ons goed nieuws vanuit de Filippijnen. Na meer dan drie jaar voortvluchtig te zijn geweest werd de gepensioneerde generaal Jovito 'the butcher' Palparan gearresteerd door het Filippijnse leger. De man is verantwoordelijk voor de moord en ontvoering van tientallen Filippijnse activisten, waaronder Sherlyn Cadapan en Karen Empeño.  Deze mensenrechtenschendingen maakten van de generaal een symbool van de politieke terreur onder presidente Gloria Macapagal Arroyo. In haar State of the Nation in 2006 werd hij door haar nog geprezen voor zijn rol in de militaire campagne tegen de rebellen. Wanneer de huidige president Aquino inderdaad een einde wil maken aan de straffeloosheid, dan kan Palparan niet langer worden beschermd, maar moet hij voor de rechtbank eindelijk verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden.

‘Palparan ziet overal vijanden. Een persoon in een rood t-shirt is een vijand. Een persoon met een spandoek is een vijand. Mensen die jobs vragen, een waardig loon, land om te bewerken of een dak boven het hoofd: het zijn allemaal Palparan’s vijanden.’

Meer info hier 
 

Rubén Herrera (Guatemala): Land is leven
Genomineerd door: Quinoa

Rubén Herrera is een milieu- en mensenrechtenactivist, voornamelijk actief in de Guatemalteekse provincie Huehuetenango. Samen met indigene bevolkingsgroepen, verzet hij zich tegen grootschalige mijnbouw- en energieprojecten in de regio. Protest tegen de bouw van een stuwdam in Barillas leidde zelfs tot zijn arrestatie in maart 2013. Zijn dossier, dat internationaal veel ophef veroorzaakte, is exemplarisch voor de criminalisering van sociale strijd door de regering Molina. Hoewel hij na zeven maanden weer werd vrijgelaten, zitten veel van zijn collega’s nog vast, worden ze bedreigd en in sommige gevallen zelfs vermoord. Voor Rubén Herrera redenen genoeg om door te gaan met zijn strijd…

‘Vanaf nu hebben we de verantwoordelijkheid om contacten te leggen en onze vriendschapsbanden te versterken. We voeren dezelfde strijd als andere volken in andere landen. Wanneer we dat inzien kunnen we de krachten bundelen, op een waardige manier verzet organiseren en respect vragen voor onze mening.’

Meer info hier
 

Wil je je waardering uitdrukken voor de succesvolle strijd van de 24 Filippijnse vakbondsafgevaardigden bij NXP? Bewonder je het werk van de Colombiaanse vakbondsman Huber Ballesteros en wil je zijn onmiddellijke vrijlating? Vind je dat generaal Jovito Palparan moet worden veroordeeld, om een einde te maken aan de straffeloosheid in de Filippijnen ?Wil je de Ruben Herrera en andere Guatemalteekse activisten steunen in hun strijd tegen de destructie van het milieu en voor mensenrechten ?

Stem dan voor het einde van november voor één van deze genomineerden en kom naar Brussel op 09 december. Je kan er deelnemen aan onze symbolische actie, vanaf 18u aan het Centraal Station. En nadien ben je van harte uitgenodigd op de officiële prijsuitreiking, vanaf 19u in De Beursschouwburg.

Aarzel niet om deze oproep door te mailen of te delen via Facebook.

BijlageGrootte
PDF-pictogram Stemformulier STK 14 NL.pdf2.64 MB