Colombia kiest voor verder onderhandelen met de FARC

picture

De herverkiezing van Juan Manuel Santos als president van Colombia is goed nieuws voor de vredesgesprekken met de guerrillabeweging FARC. Zijn tegenstander Zuluaga wilde die onderhandelingen immers opblazen. 

Zuluaga, de kandidaat van het Democratisch Centrum, de partij van ex president Alvaro Uribe (2002-2010), had in de eerste ronde 29 procent van de stemmen behaald, 4 procent meer dan Santos. Na een bijzonder harde campagne kon Santos gisteren de rollen omkeren: hij haalde nipt 50,5 procent, Zuluaga strandde op 45 procent.

Dat heeft belangrijke gevolgen voor de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen. Santos wil die onderhandelingen voortzetten, Zuluaga wilde terug naar de militaire aanpak van president Uribe, de voorganger van Santos. De Colombiaanse regering en de linkse rebellen van de FARC voeren al sinds oktober 2012 gesprekken om een einde te maken aan de vijftig jaar oude burgeroorlog. Die vinden plaats in het Cubaanse Havana.

Landbouwhervorming

Vorig jaar bereikten beide partijen een eerste deelakkoord, over de landbouwhervorming.Het akkoord is pas definitief als er overeenstemming is over alle punten waarover onderhandeld wordt. Na dat eerste akkoord gingen de onderhandelingen minder snel vooruit. Aanvankelijk twijfelde Santos of hij zich opnieuw kandidaat zou stellen. Hij ging uiteindelijk toch voor een tweede mandaat om de belangrijkste verwezenlijking uit zijn eerste mandaat, de vredesgesprekken, te kunnen afronden.

Álvaro Uribe, die via Zuluaga weer centraal stond in deze campagne, was bekend voor zijn harde aanpak van de FARC-rebellen. De dodentol was hoog. Het leger doodde zelfs jarenlang honderden onschuldige jongeren die nadien als leden van de FARC werden opgevoerd, de zogenaamde 'falsos positivos', één van de grootste schandalen ooit in Colombia. 

 

Bron: IPS