Colombiaanse vakbondsleider Huber Ballesteros ontvangt Human Rights Award

Edwin Castaño van Colombiaanse vakbond USO neemt prijs in ontvangst

Op de vooravond van de internationale dag van de mensenrechten kwamen 200 mensen samen in Brussel om hun solidariteit te betuigen aan activisten uit het Zuiden. Het actieplatform Stop the Killings organiseerde er een ingetogen fakkelwake, gevolgd door de uitreiking van een mensenrechtenaward in de Brusselse Beursschouwburg.

We haalden de pers met de actie. Zowel in Metro, als in Le Vif Express, MO* en De Wereld Morgen.

Stop the Killings vraagt aandacht voor de aanhoudende repressie van vakbondsmilitanten, activisten, journalisten en advocaten in landen als de Filipijnen, Colombia en Guatemala. Net zoals vorig jaar gebeurde dit door de uitreiking van een Human Rights Award.

De genomineerden werden geselecteerd door de verschillende leden van het actieplatform. De genomineerden voor de categorie Human Rights Defender waren: Huber Ballesteros (Colombia), de vakbondsafgevaardigden van NXP semiconductors Plant Workers Union (Filipijnen) en Rubén Herrera (Guatemala). Voor de categorie Human Rights Violator was dit generaal Jovito Palparan (Filipijnen).

756 mensen brachten hun stem uit tijdens een publiekspoll. Er was een jury samengesteld uit vooraanstaande personen uit het middenveld waaronder Serge Beel (11.11.11), Jacques Debatty (CNCD), Bieke Purnelle (Dewereldmorgen), Jean-Francois Pollet (Demainlemonde), Khadija Khourcha (ACV/CSC) en Werner Van Heetvelde (ABVV).

Omstreeks 18u verzamelden de actievoerders aan het Centraal Station van Brussel voor een symbolische actie. Vanaan het Centraal Station liepen ze op ingetogen wijze naar De Beursschouwburg, waar om 19u de Human Rights Award werd uitgereikt. Na een kort voorwoord door Luis en Emilie van het actieplatform, reikte Serge in naam van de jury de prijzen uit.

De prijs gaat naar Huber Ballesteros, ondervoorzitter van de Colombiaanse vakbond Fensuagro. Huber werd gearresteerd tijdens een nationale staking in augustus 2013. Tot op vandaag zit hij nog steeds in de gevangenis, samen met 150 vakbondsmilitanten van zijn vakbond. Colombia blijft het gevaarlijkste land voor vakbondsmensen. De internationale campagne voor de vrijlating van Huber is essentieel, en wil een signaal geven aan de Colombiaanse overheid dat sociale organisaties beschermd moeten worden in plaats van bedreigd. We hopen dat deze award daaraan kan bijdragen.

Edwin Castaño, voorzitter van de Colombiaanse petroleumvakbond USO, was aanwezig en nam in naam van zustervakbond Fensuagro en in naam van Huber Ballesteros de prijs in handen. Hij bedankte de aanwezigen en wees op het belang van internationale solidariteitscampagnes zoals deze.

De avond werd afgesloten met een vleugje muziek. Opnieuw slaagden de organisaties van het platform 'Stop The Killings' erin om honderden mensen op de been te brengen voor deze actiedag.

Met dank aan Jacques Van der Borght (Wereldsolidariteit) voor de foto's en de videoclip.

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

Stop the Killings action 2014