Doodseskader in verband gebracht met honderden moorden in de Filippijnen

picture

De mensenrehtenorganisatie Human Rights Watch roept de Filippijnse overheid op om een onderzoek in te stellen met betrekking tot de activiteiten van het doodseskader 'Tagum Death Squad'. De organisatiebrengt de paramilitaire groep in verband met honderden onopgeloste moorden in Tagum City, Mindanao.

Tussen januari 2007 en maart 2013 zou de 'Tagum Death Squad' verantwoordelijk zijn geweest voor 298 moorden op het eiland Mindanao. In 'One shot to the head: death squad killings in Tagum City, Philippines', een rapport van 71 pagina's beschrijft Human Rights Watch de betrokkenheid van politieagenten en lokale machthebbers in de moorden. Een van hen is de voormalige burgemeester van de stad Rey 'Chiung' Uy. Onder de slachtoffers waren niet alleen vermeende drugdealers, gauwdieven en straatkinderen, maar ook een journalist, een rechter en een lokale gemeenschapsleider.

Het rapport steunt in de eerste plaats op interviews met en getuigenissen van drie zelfverklaarde leden van de groep, die deel hebben genomen aan de moordpartijen. Het maakt ook het falen van de Filippijnse overheid duidelijk om dit soort mensenrechtenschendingen grondig en op een onafhankelijke manier te onderzoeken en de verantwoordelijken voor de rechtbank te brengen.