Filipijns president Aquino op bezoek in kader van 50-jaar samenwerking met de EU

picture

Op 15 en 16 september is de Filipijnse president Benigno Aquino in ons land. Hij is op doorreis in Europa op zoek naar steun voor zijn beleid. Het mensenrechtenplatform Stop the Killings hoopt dat onze beleidsmakers hem voor zijn verantwoordelijkheid stellen want de moorden op vertegenwoordigers van de sociale beweging blijft een probleem in zijn land.

Vorige week, op 5 september werd ingenieur Fidela Salvador gedood tijdens een veldbezoek. Fidela was jarenlang stafmedewerker van het Center for Development Programs in the Cordillera (CDPC). Deze organisatie is een partner van de Belgische ngo Solidagro, en wordt reeds jarenlang gesteund door de provincie Oost-Vlaanderen.

Sinds 2005 voeren we met 56 organisaties campagne tegen de mensenrechtenschendingen op leiders van sociale organisaties in de Filipijnen. Meerdere van de Belgische lidorganisaties en ngo's hebben immers partners in de Filipijnen waarvan leden vermoord werden of verdwenen zijn.

Sinds president Aquino aan de macht kwam in juni 2010, werden 204 activisten vermoord, 21 mensen verdwenen, 208 activisten werden gevangen genomen, velen van hen zonder proces.

Niet alleen activisten zijn het slachtoffer van de cultuur van straffeloosheid in de Filipijnen, zelfs journalisten worden niet gespaard. Volgens Human Rights Watch werden er tijdens de ambtstermijn van Aquino reeds 26 journalisten vermoord. Het Committee to Protect Journalists, een internationale media-observator,  plaatse de Filipijnen op de derde plaats op de lijst van de meest gevaarlijke landen voor journalisten. De president heeft de positie en macht om het tij te keren, het Filipijnse volk heeft recht op rechtvaardigheid.

In de voorbije jaren hebben we verschillende bevoorrechte getuigen op bezoek gehad. We denken dan aan de advocaten van de National Union of People's Lawyers, een vereniging van advocaten die er al jaren mensenrechtenzaken pleit. Twee weken geleden werd één van hen vermoord. Mevrouw Empeño en mevrouw Cadapan brachten ook een bezoek aan ons land, ze zijn de moeders van twee geëngageerde jonge vrouwen die in juni 2006 verdwenen. Ook Raymond Manalo, een kroongetuige tegen generaal Jovito “the butcher” Palparan, die betrokken was bij de ontvoering van deze jonge vrouwen, bezocht ons land.

Al deze mensen verwijten de Filipijnse regering dat ze weinig of niets doet om het moorden te stoppen. Aangezien de schuldigen niet gestraft worden, voelen het leger en paramilitaire groepen zich boven de wet gesteld. Deze analyse wordt ook onderschreven door lokale en internationale mensenrechtenorganisaties.

Op dinsdag 16 september houdt Aquino hier in Brussel een toespraak voor het Egmont Institute over 50 jaar samenwerking met de EU. De titel van de lezing luidt ' Philippines Relations with the European Union: Shared Values and Prospects for Cooperation'. Gezien de achtergrond kan men zich echter afvragen over welke “shared values” men het zal hebben. We hopen dus dat onze beleidsmakers, waaronder premier Di Rupo, van de gelegenheid gebruik zullen maken om president Aquino duidelijk te laten verstaan dat we vinden dat sociale bewegingen zich in alle vrijheid moeten kunnen ontplooien en niet het slachtoffer mogen worden van intimidatie, kidnapping of moorden.

Meer info: info@stopthekillings.be
0473/287673