Filippijnse ex-generaal Palparan eindelijk gearresteerd

picture

Goed een week geleden is de gepensioneerde generaal Jovito 'the butcher' Palparan gearresteerd door het Filippijnse leger. De man is verantwoordelijk voor talloze en ernstige mensenrechtenschendingen en doorheen de jaren het gezicht geworden van de straffeloosheid in de Filippijnen.

Palparan is er drie jaar lang in geslaagd om uit de handen te blijven van de veiligheidsdiensten. Dit zou hij hebben te danken aan een aantal van zijn voormalige collega's, die nog steeds belangrijke functies bekleden binnen het Filippijnse leger.

Palparan is onder andere berucht vanwege zijn rol in de ontvoering en de mishandeling van de activisten Scherlyn Cadapan en Karen Empeno. Op het moment dat hij het militair bevel voerde in de Oostelijke provincie Mindoro gaf hij eveneens de opdracht voor de ontvoering en de moord op minstens 29 linkse activisten. Deze mensenrechtenschendingen maakten van de generaal een symbool van de politieke terreur onder presidente Gloria Macapagal Arroyo. In haar State of the Nation in 2006 werd hij door haar nog geprezen voor zijn rol in de militaire campagne tegen de rebellen.

De arrestatie van Palparan geeft de huidige president Aquino alvast een uitgelezen mogelijkheid om zijn beloftes waar te maken en een einde te maken aan de straffeloosheid in de Filippijnen. Dit betekent dat de generaal voor de rechtbank wordt gebracht, zonder dat dit wordt bemoeilijkt vanuit bepaalde militaire kringen, die de ex-generaal een hand boven het hoofd zouden willen houden.

Meer nog, de arrestatie zou een precedent moeten zijn. Andere verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen zouden hetzelfde lot moeten wachten. Denk maar aan de ex-burgemeester Rey Uy, de vermeende verantwoordelijke voor de Tagum City Death Squad. Dit zou kunnen door de organen die Aquino hiervoor in 2012 in het leven heeft geroepen, nu ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. In het oog te houden...