Nieuw jaar in Colombia: de moorden gaan verder

picture

Begin januari is de Colombiaanse vakbondsleider Luis Marin Rolong Ever  vermoord. Hij werd door onbekenden neergeschoten in Soledad, op het moment dat hij er op een bus aan het wachten was. Ook zijn collega's van de vakbond SINALTRACEBA worden met de dood bedreigd.

SINALTRACEBA is een vakbond van werknemers van brouwerijen. Een dag na de moord op Luis Marin Rolong Ever, die voorzitter was van de regionale afdeling van de vakbond, werd ook nationaal voorzitter Gamboa Rafael Maldonado door paramilitairen  bedreigd. Hij kreeg te horen dat ze het leven van Ever Luis al hadden genomen, en hij de volgende zou zijn.

In oktober van vorig jaar gaf de Colombiaanse president Santos toe dat sinds 1986 reeds 12000 syndicalisten in het land werden bedreigd of vermoord. Daarmee zijn ze de een van de meest kwetsbare groepen in het land. Rapporten bevestigen dat  meer dan 83 procent van de gevallen onbestraft zijn gebleven.

Stuur hier een bericht naar de Colombiaanse president en vraag naar een onafhankelijk en transparant onderzoek en bescherming voor diegenen die zijn bedreigd.