Tyfoon Haiyan overleven : in gesprek met Filipijnse mensenrechtenadvocaten

picture

Op woensdag 16 april organiseerden we in kader van de campagne Stop the Killings een conferentie over de Filipijnen, waarbij we terugblikten naar de situatie zes maanden na de tyfoon. Aanwezig waren Jan Vanhuysse, directeur van Solidagro en een delegatie van de National Union of People’s Lawyers, rechtstreeks uit de Filipijnen. De progressieve advocaten van de NUPL hebben eind 2013 de allereerste Stop the Killings Human Rightsaward gewonnen en namen op 16 april met een 12-koppige delegatie deel aan het solidariteitsinitiatief. De advocaten waren in België voor het congres van de International Association of Democratic Lawyers.

De conferentie vond plaats in de ACV-gebouwen in Brussel, waar we gebruik mochten maken van de mooie Kardijn-kapel. Na een hapje en een drankje kregen de genodigden een film te zien met getuigenissen van Filipijnse overlevers twee maanden na de tyfoon. De teneur van de film was zwaar. De overheid had niet snel genoeg gereageerd en de hulp die ze wel bood, bleek onvoldoende. De plaatselijke bevolking snakte niet alleen naar huisvesting en voedsel, maar ook naar werk. Naar de mogelijkheid van heropbouwing.

Oorlogszone

De People’s Surge, een volksbeweging die ontstond in de grotere steden van de getroffen gebieden, liet duidelijk merken dat er hulp nodig was. Een citaat van Lord Mc Connell van Schotland spreekt boekdelen over de situatie : "Overal in de wereld vragen de mensen om eten na een ramp. Niet zo in de Filipijnen. De boeren vragen zaden. De vissers vragen boten. Ze willen steunen op eigen krachten en dat is echt inspirerend!" (zie het artikel op G3W "Vier maanden na Hayian: een gouden tijd voor investeringen")

Daarna was het aan Jan Vanhuysse om zijn relaas te doen. Jan trok in februari voor drie weken naar de Filipijnen met een delegatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Al snel werd duidelijk dat er weinig was veranderd. De bevolking in de getroffen gebieden, die zich veel verder uitstrekken dan alleen Tacloban, zat nog steeds zonder werk. Er was weinig elektriciteit, water of voedsel. De overheid had teleurgesteld, en nog geen klein beetje ook. “Wat ik zag, kan ik alleen beschrijven als een oorlogszone”, zei Jan.

Vervolgens kwamen de advocaten van de National Union of People’s Lawyers naar voor. Edre Olalia is secretaris generaal van NUPL, Neri Colmenares is advocaat en volksvertegenwoordiger voor de partij Bayan Muna in het Filipijnse parlement en Carlos Zarate is advocaat van Mindanao en ook volksvertegenwoordiger voor Bayan Muna. Carlos was eerder al eens in België in kader van de campagne Stop the Killings. Hij is een van de advocaten die de slachtoffers van het Ampatuan bloedbad verdedigt, dat plaatsvond in 2009.

Edre Olalia en Neri Colmenares waren in maart nog in de getroffen gebieden in de Filipijnen en hebben zich sinds de tyfoon heeft toegeslagen non-stop ingezet voor de slachtoffers. Zij konden Jan’s verhaal bevestigen over een afwezige overheid, een gebrek aan noodhulp en zware problemen om aan de heropbouw te beginnen.

Public Relations

Een minder gekend, maar bijzonder groot probleem is de politieke kant die de noodhulp heeft gekregen. De advocaten van de NUPL vertelden over burgemeesters die lid zijn van dezelfde politieke partij als de president en daardoor meer noodhulp kunnen verkrijgen dan de burgemeesters die tegenstanders zijn van de president. Zulke hallucinante maatregelen zijn schering en inslag in de Filipijnen.

Er zijn wel internationale NGO’s die proberen te helpen, maar die kunnen, of durven, niet naar alle getroffen gebieden. Ook stuurt niet elk land noodhulp. De NUPL advocaten hadden erg zware kritiek op de Verenigde Staten, die vooral veel militaire ondersteuning stuurde. “Dat is puur voor de public relations”, zei Edre. De VS wil volgens de advocaten vooral hun eerdere militaire aanwezigheid goedpraten door te tonen dat soldaten goed van pas komen in tijden van crisis.

De avond werd afgesloten met een erg belangrijke boodschap voor organisaties zoals de onze en campagnes zoals Stop the Killings. Het in de media houden van de Filipijnen is van levensbelang. De overheid is gevoelig voor internationale druk. Door sensibiliseringsacties en informatieavonden blijven de Filipijnen vers in ons geheugen en zorgt onze verontwaardiging voor een duidelijk teken naar onze en de Filipijnse overheid.

De avond was een initiatief van verschillende lidorganisaties van het Stop the Killingsplatform.

Lang leve internationale solidariteit!

Lees hier ook het artikel dat verscheen op MO* "HeropbouwplanFilipijnen na tyfoon Haiyan roept vragen op"

De advocaten werden ook geïnterviewd voor het weekblad Tertio en La Libre Belgique.

Dit artikel werd overgenomen van www.intal.be . De foto's werden genomen door Kendy Geuns.

Het panel : Carlos Zarate, Neri Colmenares, Jan Vanhuysse en Edre Olalia
Neri Colmenares en Edre Olalia
Carlos Zarate
foto
een gevulde zaal
een tevreden publiek
een groepsfoto achter de vlag van UPB, ook lid van het STK platform

12,000 typhoon Yolanda victims from EVis marched to protest Aquino gov't neglect (English Subs)