Actie Ambassade van de Filippijnen 23 januari 2015 - 12u30 ter ondersteuning van bedreigde advocaat

De 5de Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat staat op 23 januari 2015 in het teken van de Filipijnse advocaten. Zij worden niet alleen vervolgd en vermoord, maar worden ook geconfronteerd met totale straffeloosheid.

Afspraak vrijdag 23 januari om 12u30 Molièrelaan 297, 1050 Elsene voor de Filipijnse ambassade.

Volgens een rapport van de Filippijnse National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), zijn er sinds 2001 maar liefst 41 advocaten vermoord, 57 anderen werden het slachtoffer van achtervolgingen, aanvallen en intimidaties. Ook 18 rechters die zich bezighouden met politiek gevoelige kwesties zijn om het leven gebracht. 65 % van de bekende daders is militair, 20 % behoort tot de politie. Maar meer dan de helft van de daders is nog altijd onbekend.

Toen hij in 2010 aan de macht kwam, kondigde President Benigno Aquino III aan dat hij geen buitengerechtelijke executies of gedwongen verdwijningen meer zal tolereren, dat hij hervormingen zou doorvoeren en als prioriteit de rechterlijke macht zal versterken.

Vier jaar later is de situatie voor de advocaten alleen maar verslechterd.

In 2014 zijn drie mensenrechtenadvocaten, bekend als verdedigers van kansarmen en politieke gevangenen, geliquideerd: Noel D. Archival is neergeschoten door twee motorrijders op 18 februari; Cristobal Fernandez en Rodolfo Felicio kwamen op dezelfde manier om het leven op 8 en 24 augustus.

Ook rechter Reynerio Estacio werd in 2014 vermoord door twee mannen op een motorfiets. Hij behandelde gevoelige zaken waar politici bij betrokken zijn.

De straffeloosheid blijft voortduren, en de aanvallen nemen niet af.

De Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat herinnert eraan dat de rechten van juristen en verdedigers van de mensenrechten gerespecteerd en beschermd moeten worden in alle omstandigheden.

PROGRESS Lawyers Network en het Syndicat des Avocats pour la Démocartie (SAD) ondersteunen daarom in België deze actie aan de Filippijnse ambassade. Op Europees vlak wordt de actie gecoördineerd door o.a. de European Association of Lawyers for Democracy & World Human Rights (ELDH) en de Avocats Européens Démocrates (AED).

Na de steun aan de Iraanse advocaten in 2011, de Turkse in 2012, de Baskische in 2013 en de Colombiaanse confraters in 2014, wijzen we nu op de zeer zorgwekkende situatie van advocaten in de Filippijnen.

Kom dan ook op 23 januari om 12u30 naar de Ambassade van de Filippijnen voor de Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat. Kom in toga ter ondersteuning van onze Filippijnse confraters. Ook in Ankara, Athene, Berlijn, Bern, Bilbao, Düsseldorf, Den Haag, Istanbul, Izmir, Londen, Madrid, Manilla, Milan, Parijs, Rome en Wenen worden acties georganiseerd.

Persbericht overgenomen van Progress Laywers Network.

Ook Stop the Killings steunt deze actie en roept iedereen op om solidair te zijn op 23 januari. Stop the Killings zal deel uitmaken van de delegatie die ontvangen zal worden door de Filipijnse ambassadrice tijdens de actie.