Beloon hun strijd met een mensenrechtenprijs : de genomineerden

De strijd van milieuactivisten in het Zuiden verdient onze aandacht en steun. Stop the Killings nomineerde dit jaar vier personen of organisaties die in moeilijke omstandigheden werken aan een ecologisch alternatief. Wie verdient volgens jou de mensenrechtenprijs? De bedreigde Lumads in Mindanao, de geëngageerde arbeiders van de gemeente Palmeras, de moedige Maxima Acuña de Chaupe of de succesvolle vereniging van Maya-advocaten? Stemming afgesloten. 

De genomineerden:

Arbeiderscomité voor het milieu van de gemeente Palmeras (Colombia)
Genomineerd door: De Algemene Centrale - ABVV & fos

Als onderdeel van de Colombiaanse vakbond Fensuagro komt dit comité niet alleen op voor de rechten van de arbeiders in de agro-industrie, het is ook bekommerd om de ecologische impact ervan. De extractie van palmolie zorgt voor massale ontbossing in de regio, maar ook voor vervuiling van landbouwgronden en rivieren. Het comité, een alliantie tussen de vakbond Sintraimagra en milieuactivisten uit de gemeenschap, is momenteel sterk bezig met het aanklagen van de milieuvervuiling in het palmbedrijf Manuelita. Dit bedrijf loost vervuild afvalwater, en stoot vervuilende gassen uit via haar verbrandingsovens. Daarnaast voert het comité campagne om het resterende bosgebied in de gemeente redden. In een moeilijk en repressief klimaat informeert, organiseert en mobiliseert dit comité werknemers en lokale gemeenschappen voor een duurzame toekomst. Gezien de allianties tussen bedrijven en paramilitaire groepen wordt het comité voortdurend bedreigd.

Meer info:

www.accg.be - www.fos.be
www.fensuagro.org
Facebookpagina Sintraimagra

De Lumads in Mindanao (Filipijnen)
Genomineerd door: 11.11.11, G3W & Solidagro

De Lumads zijn de inheemse volkeren van Mindanao, in het Zuiden van de Filippijnen. Op het eiland vind je producten als cacao, ananas, bananen, koffie, rubber, ... in overvloed. Het eiland heeft ook de grootste mineralenreserves van het land (koper, goud, aluminium, ijzer). Mindanao is dus 'gastheer' van enkele van de grootste multinationals van de wereld. Mijnbouw heeft een grote milieu-impact en vormt een bedreiging voor de voedsel- en watervoorziening in de inheemse gebieden. De bevolking organiseert zich om haar voorouderlijke gronden te beschermen, maar de repressie is groot. Op 1 september werd Emerito Samarca samen met twee andere inheemse leiders vermoord. Emerito was directeur van Alcadev, een alternatieve inheemse landbouwschool en knooppunt voor acties tegen de oprukkende mijnbouw. Ook het Social Action Center in Marbel is één van de organisaties die de inheemse bevolking ondersteunt in haar 25-jarige strijd tegen het gigantische Tampakan mijnproject. Diverse studies tonen aan dat de netto-opbrengst van mijnbouwprojecten gering is, want bedrijven genieten van  belastingsvrijstelling en de bevolking in mijnbouwgebieden blijft vaak heel arm.

Meer info:

www.solidagro.be - www.g3w.be - www.11.be
https:/alcadev.wordpress.com
Facebookpagina Alcadev
Website ATM

Maxima Acuña de Chaupe (Peru)
Genomineerd door: Catapa

MaximaMáxima Acuña de Chaupe is een plattelandsvrouw die met haar familie in het noorden van Peru woont. Het mijnbouwbedrijf Yanacocha plant er een uitbreidingsproject dat het einde zou betekenen van een heel ecosysteem. Om dit project tot uitvoering te brengen kocht het bedrijf gronden op van de boeren in het gebied, maar Máxima en haar familie weigerden te verkopen. Het bedrijf probeerde meermaals met geweld de grond in te nemen en spande in 2011 een rechtszaak tegen de familie. In december 2014 won de familie de zaak, waardoor hun eigendom als een enclave binnen het mijnbouwdistrict blijft voortbestaan. Omwille van haar verzet tegen Yanacocha groeide Máxima Acuña de Chaupe over de laatste jaren uit tot het symbool van het verzet tegen de destructieve mijnbouw in Peru, maar betaalt daarvoor een hoge prijs. De vrouw en haar familie zijn het slachtoffer van aanhoudende intimidatie.

Meer info:

www.catapa.be
Facebookpagina Maxima
Timeline Caso Familia Chaupe
Case Maxima op Frontline Defenders
Artikel op 11 over Maxima

De vereniging van Maya advocaten (Guatemala)
Genomineerd door: Steungroep Solidair met Guatemala

GuatemalaDe vereniging van Maya-advocaten biedt juridische ondersteuning aan lokale gemeenschappen, in hun strijd tegen grootgrondbezitters, multinationale ondernemingen en megalomane projecten. In geval van milieuverontreiniging bijvoorbeeld, onteigening of repressie van het volksverzet. Een van de oprichters van de vereniging, Amilcar Pop, legde dit jaar als volksvertegwoordiger klacht neer tegen president Molina. De beschuldigingen van corruptie en miljoenenfraude, gecombineerd met massale protesten, hebben de president tot aftreden gedwongen en geleid tot nieuwe verkiezingen. Amilcar Pop zelf had reeds 2 keer te maken met een aanslag omwille van zijn engagement.

Meer info:

Website Steungroep Solidair met Guatemala
Artikel De Wereld Morgen

Wil je dat het geweld tegen de Lumad organisaties stopt, zodat ze zich kunnen blijven inzetten voor de rechten van de inheemse bevoking in de Filipijnen?

Vind je dat het arbeiderscomité van de gemeente Palmeras in Colombia aantoont dat de strijd voor meer arbeidersrechten en milieubehoud hand in hand kunnen gaan?

Bewonder je de plattelandsvrouw Máxima Acuña de Chaupe, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot hét symbool van het verzet tegen de grootschalige mijnbouw in Peru?

Wil je je waardering uitdrukken voor het juridische werk van de Maya-advocaten in Guatemala, dat dit jaar zelfs mee heeft geleid tot het aftreden van de president?

Stem dan voor het einde van november voor één van deze genomineerden en kom naar Brussel op 10 december. Je bent van harte uitgenodigd op de officiële uitreiking van onze mensenrechtenprijs, vanaf 19u in gemeenschapscentrum De Markten. Deze zal worden voorafgegaan door een manifestatie, vanaf 18u aan het Centraal Station.

Aarzel niet om deze oproep door te mailen of te delen via Facebook.