Legergeneraal "Morong 43" gepromoveerd : de wereld op zijn kop?

picture

Legergeneraal Aurelio Baladad ontving een promotie in de Filipijnen. Hij was actief betrokken bij de illegale arrestatie in 2010 van de "Morong 43". De 43 gezondheidswerkers werden gearresteerd tijdens een vorming en zaten 10 maanden onschuldig gevangen.

De opperbevelhebber van het leger zag daar blijkbaar geen probleem in tijdens het promoveren van zijn staff. De meerdere klachten die tegen de generaal liepen werden "gecleared" door de Commissie van Mensenrechten. Hij werd maw vrijgesproken.

Het feit dat militairen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen gepromoveerd worden en verantwoordelijke taken krijgen bij het Filipijnse leger (AFP) toont het gebrek aan ernst van de Filipijnse regering voor het zogezegd willen aanpakken van de straffeloosheid.

Mensenrechtenschendingen tegen activisten gebeuren systematisch, en zij die betrokken zijn worden beloond ipv bestraft. Baladad was kolonol toen de 43 gezondheidswerkers werden gearresteerd onder zijn toezicht. Ondertussen werd hij al 2 keer gepromoveerd: eerst als lieutenant, nu als lieutenant-generaal.

Ondertussen wachten familieleden van slachtoffers oneindig op gerechtigheid. Hun dossiers wachten bedolven onder het stof: De zaak om schadevergoeding te vragen voor de Morong 43 heeft na 3 jaar nog niet eens de goedkeuring gekregen om behandeld te worden; en de criminele klacht voor martelingen tegen de legergeneraal en andere betrokken actoren zit nog steeds bij de Ombudsman.

Met de campagne Stop the Killings hebben we een jaar lang acties gevoerd voor de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers. Internationale solidariteit kon de druk opvoeren, en na 10 maanden gevangenschap werden ze vrijgelaten.

Bron: humanrightsphilippines.net

Edita Burgos bezoekt ons land de week van 19 april. Ze is de moeder van activist Jonas Burgos, die in 2007 werd ontvoerd. Legergeneraal Palparan was betrokken bij de verdwijning van haar zoon, en zit momenteel gevangen terwijl een zaak tegen hem loopt. Ze wacht na al die jaren om eindelijk gerechtigheid te vinden. We organiseren op verschillende plaatsen in België samen met haar de filmvertoning "Burgos" over haar leven. Check de website voor de verschillende voorstellingen. Welkom!