Mijnbouwconflict in Apurimac escaleert

picture

Tijdens confrontaties tussen politie en manifestanten in de omgeving van het mijnbouwproject Las Bambas, in het Peruaanse departement Apurimac, zijn deze week al vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Het is nog maar eens een voorbeeld van de toenemende repressie van milieuactivisme in het land.

Het koperproject Las Bambas, eigendom van een consortium met als voornaamste investeerder het Chinese bedrijf MinMetal, moet Peru's grootste mijnbouwproject worden. De start van de ontginning is voorzien voor 2017. Het project leidde al tot talrijke conflicten met de omliggende boerengemeenschappen in de invloedzone van het project.

Sinds vijf dagen vinden er stakings- en protestacties plaats in de streek, georganiseerd door plaatselijke organisaties. De lokale bevolking klaagt aan dat de Peruaanse overheid en het bedrijf, zonder voorafgaande raadpleging van de bevolking, het milieueffectenrapport van het project aangepast hebben. Daardoor zou er naast de mijn ook een verwerkingsinstallatie gebouwd worden, wat oorspronkelijk niet overeengekomen was.

De gemeenschappen eisen dat dit plan wordt teruggeschroefd, en dat de verantwoordelijken voor de wijziging van het milieueffectenrapport opstappen. Daarnaast vragen de gemeenschappen ook garanties dat er niet aan mijnbouw wordt gedaan in de brongebieden van rivieren in de hooglanden, die essentieel zijn voor hun watervoorziening. Tot nu toe kregen hun eisen echter nog geen gehoor.

Buitensporig politiegeweld

Tijdens confrontaties tussen politietroepen en manifestanten vielen al vijf dodelijke slachtoffers (waaronder één politieagent) en tientallen gewonden. Binnen de installaties van het mijnbouwproject zouden ook 21 actievoerders vastgehouden worden. De regering kondigde ondertussen de noodtoestand af in verschillende provincies van de departementen Apurimac en Cusco.

Het is niet de eerste keer dat de Peruaanse regering sociaal protest beantwoordt met harde repressie in plaats van dialoog met de bevolking. In de voorbije vier jaar alleen al kwamen in sociale conflicten 40 mensen om het leven in omstandigheden van buitensporig politiegeweld.

Bron: www.broederlijkdelen.be