Tragische eerste schooldag op de Filipijnen

Emok Samarca (Bron: Solidagro)

Dinsdag 1 september 2015. Op de Filipijnen worden drie voorvechters voor het recht op onderwijs in koelen bloede vermoord. Eén van hen is Emerito (“Emok”) Samarca, directeur van ALCADEV, partnerorganisatie van Belgische ngo Solidagro.

De drie activisten werden in de vroege ochtend van 1 september brutaal vermoord door een paramilitaire groep die volgens lokale activisten ondersteund wordt door het reguliere Filipijnse leger. Emerito Samarca, was de directeur van ALCADEV (Alternative Learning Center for Agriculture and Livelihood Development). ALCADEV is een secundaire landbouwschool voor inheemse jongeren uit de Caraga-regio, die anders geen opleiding kunnen krijgen. De jongeren leven en werken op de school, en keren in de weekends en de vakanties terug naar hun bergdorpen waar ze wat ze geleerd hebben toepassen en zo de landbouw verbeteren en de honger terugdringen. De school aarzelt niet om inheemse bevolkingsgroepen zoals de Lumad te steunen in hun strijd voor het behoud van hun land. Multinationals en de Filipijnse regering willen dat land immers maar al te graag inpikken voor grootschalige mijnbouwprojecten. Ook studenten van de school verzetten zich actief tegen geplande mijnbouwprojecten met nefaste gevolgen voor gezondheid, landbouw en hun toekomst.

Solidagro, een ngo lid van het Stop the Killingsplatform, ondersteunt deze organisatie en vecht zo mee voor het recht op onderwijs van duizenden jongeren die in de verafgelegen bergdorpen wonen. Jongeren krijgen hierdoor niet enkel meer toekomstperspectieven, ze worden ook mondiger, dit is vaak tegen de zin van de Filipijnse regering. De Filipijnse regering trekt immers vaak alle registers open om mijnbouwprojecten en de multinationals die er eigenaar van zijn, te beschermen. Ze deinzen er niet voor terug om het leger in te zetten en zo protest de kop in te drukken. De lokale  mensenrechtenorganisatie Karapatan vreest dan ook dat de regering deze moorden zal proberen in de doofpot te stoppen.

We wensen de familie van Emok, het team van Alcadev en Solidagro veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. We roepen de Belgische overheid op om deze mensenrechtenschendingen te veroordelen. De Filipijnse regering moet voor haar verantwoordelijkheid gesteld worden.