Algemene Centrale ABVV Antwerpen en fos op bezoek bij Huber Ballesteros

Huber Ballesteros

Eind januari ging een delegatie van AC Antwerpen-Waasland en fos op bezoek bij vakbondsactivist Huber Ballesteros in de Colombiaanse gevangenis. Huber, ondervoorzitter van de vakbondsfederatie FENSUAGRO, zit al sinds 2013 opgesloten in de gevangenis van Bogotá, Colombia. Samen met fos en de AC eisen wij zijn onmiddellijke vrijlating.

De ondervoorzitter van FENSUAGRO krijgt al langer uitgesproken steun uit België. Zo ontving hij in 2014 de Human Rights Award van Stop the Killings. Met het oog op een hoorzitting op 8 februari, die zich buigt over de toekomst van Huber, richten fos en AC Antwerpen-Waasland zich rechtstreeks tot de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

In een brief aan de president roepen ze op tot de invrijheidstelling van de vakbondsactivist. “Wij zijn van mening dat de vrijheid van Huber een belangrijke bijdrage vormt aan het vredesproces. Wij betuigen onze solidariteit en hopen dat het verhoor zal uitmonden in rechtvaardigheid”, staat er te lezen.

Ondanks dat Huber Ballesteros al meer dan twee jaar zonder proces in gevangenschap leeft, geeft hij de moed niet op. Meer zelfs, vanuit de gevangenis blijft hij zijn rol vervullen voor FENSUAGRO. Dat is de Nationale Eenheidsvakbondsfederatie van de Landbouw die 80.000 leden telt, gegroepeerd in verenigingen, coöperatieven, vakbonden en gemeentelijke organisaties. Op hun congres in 2015 riep de ondervoorzitter nog op voor “vrede, boerenrechten en voedselsoevereiniteit”.

Overgenomen van www.fos-socsol.be/

Update: de hoorzitting van 8 februari werd uitgesteld tot nader orde omdat de openbare aanklager te laat kwam en de rechter geen tijd meer had. Wordt vervolgd..