Brandstichting in Lumad vluchtelingenkamp

Picture Bulatlat

Op 24 februari vond een brandstichting plaats in een Lumad vluchtelingenkamp in Davao City. Vijf mensen raakten gewond en de bezittingen van 21 personen werden volledig vernield. STK veroordeelt deze brandstichting en eist dat een onafhankelijk onderzoek naar de daders wordt ingesteld.

In de nacht van 24 februari, rond 2:30 uur, stichtten drie tot nog toe onbekende mannen brand van op een motorfiets. Zij overgoten de canvas dakbedekking van de tijdelijke woonst met benzine, waarna ze er een brandende toorts op wierpen. De slaapzaal van het kerkgebouw, waarnaast het vluchtelingenkamp gelegen is, werd ook met benzine in brand gestoken. Daarbij werden eigendommen van de kerk en persoonlijke bezittingen van slapende gasten vernietigd.

Context: de 700 Lumads die verblijven in het evacuatiecentrum van de United Church of Christ in the Philippines Haran zitten er sinds februari 2015. Ze ontvluchtten hun thuisbasis in Talaingod en Kapalong, in het Noorden van Davao, nadat het Filipijnse leger en de gelieerde Alamara milities hun dorpen hebben ingenomen. In deze dorpen werden mensen onder geweld gerecruteerd voor paramilitaire groeperingen.

De Lumads? De Lumads zijn de inheemse volkeren van Mindanao, in het Zuiden van de Filippijnen. Op het eiland vind je producten als cacao, ananas, bananen, koffie, rubber, ... in overvloed. Het eiland heeft ook de grootste mineralenreserves van het land (koper, goud, aluminium, ijzer). Mindanao is dus 'gastheer' van enkele van de grootste multinationals van de wereld. Mijnbouw heeft een grote milieu-impact en vormt een bedreiging voor de voedsel- en watervoorziening in de inheemse gebieden. De bevolking organiseert zich om haar voorouderlijke gronden te beschermen, maar de repressie is groot.

De intimidaties en bedreigingen van de Lumad bevolking, die in december 2015 de STK Human Rights Award mocht ontvangen, houden aan. De vluchtelingen terugsturen naar bezet oorlogsgebied getuigt van weinig begrip van de overheid, die zelf via de doorgedreven militarisering van de voorouderlijke gronden van de Lumad bevolking een hand heeft in het probleem.

We veroordelen deze brandstichting en eisen dat een onafhankelijk onderzoek naar de daders wordt ingesteld.

Meer info:

Website van Karapatan.

Artikel op Davao Today.