Drie doden bij aanval van Filipijnse politie op boerenprotest

picture

Stop The Killings verneemt met afschuw dat vandaag, op vrijdag 1 april 2016, een groep protesterende boeren werd beschoten door de Filipijnse Politie (PNP) te Kidapawan, Mindanao. Hierbij worden minstens 3 doden en 38 gewonden gemeld. 

6000 lokale landbouwers waren op woensdag 30 maart 2016 samengekomen in Kidapawan, de hoofdstad van Cotabato Province, om te betogen voor het vrijmaken van noodfondsen. De droogte die sinds januari aanhoudt, een gevolg van de El Niño en versterkt door klimaatsverandering, leidt tot een reeks mislukte oogsten. De noodtoestand werd hierom uitgeroepen door de overheid, waardoor de landbouwers in principe recht zouden moeten krijgen op financiële compensatie en noodhulp zoals rijst. Lokale overheden weigerden echter om deze hulp ter beschikking te stellen van de bevolking. Terwijl er een delegatie van de landbouwers gedurende 3 dagen onderhandelde met de provinciegouverneur, richten de betogers een tentenkamp en barricade op in de buurt.

Vandaag, op vrijdag 1 april, eiste de politie 's ochtends dat de betogers zouden vertrekken. Toen daaraan geen gevolg werd gegeven, opende de politie omstreeks 11u lokale tijd het vuur op de betogers met M16 machinegeweren. Hierbij vielen drie dodelijke slachtoffers, en raakten minstens 38 mensen gewond. 87 van hen zijn vermist en werden waarschijnlijk gearresteerd. De betogers vluchtten hierop naar de nabije United Methodist Church, dat hierna belegerd werd door de politie en het Filipijnse leger.

De moorddadige ontruiming van de barricade gebeurde slechts enkele uren voor een geplande verkiezingsbijeenkomst van presidentskandidaat Mar Roxas, die in Kidapawan zou plaatsvinden. Roxas was tot augustus vorig jaar Minister van Binnenlandse Zaken, met rechtstreekse controle over de Filipijnse politiemacht.

Stop the Killings veroordeelt deze daad van brutaal politiegeweld. Het is het zoveelste incident de afgelopen maanden waarbij de overheid of gelieerde paramilitaire groepen mensenrechtenschendingen plegen tegen de bevolking van Mindanao.