Tijdens de solidariteitsreis in juli 2014 van Sama Sama was Amelia – Amy - Pond vier dagen de begeleidster in het bergdorp Talaingod (Mindanao). Amy (64) is regionaal coördinator van de ngo ‘Rural missionaries of the Philippines’ (RMP), leerkracht en onderzoeker, begeleidster van de Salugpongan scholen. Op 19 augustus 2016 werd ze opgepakt op basis van valse beschuldigingen. Momenteel wordt ze vastgehouden in Camp Sotero in Cebu City. Stop The Killings Belgium pleit voor haar vrijlating, Caroline Vanpoucke (Sama Sama) schreef het volgende artikel:
"We leerden haar kennen als een straffe, wijze madam met een groot hart voor de leerlingen en leerkrachten. Amy en haar collega’s spelen een grote rol in het recht op onderwijs en land van de Lumad, de inheemse bevolking. Hun leiders worden voortdurend geïntimideerd, soms zelfs vermoord door (para-)militairen. Die opereren in opdracht van transnationale bedrijven die azen op hun gronden voor mijnbouw en houtkap. Internationale solidariteit is voor hen van levensbelang.
Het ‘community learning center’ dat we in 2014 bezochten, draagt de naam van de unie die de datu’s, de dorpsoversten, gevormd hebben: ‘Salugpongan, Ta Tanu Igkanugon’. Het betekent ‘unity of the people in defense of our ancestral land’. ‘De unie ter verdediging van hun voorouderlijk land’. Om de gemeenschap uit de ongeletterdheid te halen richtte RMP in 2007 deze school op. Ondertussen zijn er in de hele regio een paar tientallen middelbare, lagere en alternatieve scholen. Een doel is om in de studenten van vandaag de leerkrachten van morgen te doen ontwaken. Op die manier kunnen de Manobo hun eigen onderwijs in handen nemen en ook hun kennis en cultuur doorgeven en bewaren. Hoewel een deel van de Ata-Manobo’s verhuisd zijn naar lager gelegen gebieden en langzaam die cultuur hebben overgenomen, leeft een groot deel nog steeds volgens eeuwenoude culturele en agrarische tradities. Het gaat om zo’n 9.000 mensen in 90 gemeenschappen, van telkens 10 tot 100 huishoudens. Hun land, het regenwoud is gemeenschappelijk bezit. Het speelt een hoofdrol in hun dagelijks leven. Het Pantarongebergte heeft ongelooflijk veel natuurlijke rijkdommen en is daarom het doelwit voor de ontwikkelingsagressie van de houtkapindustrie, mijnbouwbedrijven en energiebedrijven. Voortdurend hebben gezinnen en gemeenschappen te maken met bedreigingen van militairen. Ze intimideren leerkrachten en leerlingen in de scholen. Ze worden opgejaagd en in de steek gelaten door de overheid.
Een aantal maanden geleden, na alweer een aanslag op een dorp, schreef Amy in een mail: 'We hopen dat jullie, onze vrienden in België, campagne kunnen voeren zodat de overheid al haar troepen, militairen, paramilitairen weghaalt hier. Hun enige doel is om de Manobo te verdrijven uit het Pantarongebergte zodat de mijnbouwbedrijven hun gang kunnen gaan. Vraag jullie regering om mee op te komen tegen de Lumad-moorden. Dank. We missen jullie.'"
Teken de petitie voor de vrijlating van Amy!
Caroline Vanpoucke (Sama Sama, Filippijnen Solidariteitsgroep)