Het aantal journalisten dat het leven laat tijdens de uitoefening van het werk neemt opnieuw toe. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.
In 2016 vonden al 13 journalisten de dood tijdens hun werk. Ze stierven in een van de acht meest dodelijke landen: Jemen, India, Irak, Afghanistan, Mexico, Guinee, Syrië en Turkije.
Op zondag 5 juni kwamen daar op één dag drie nieuwe namen bij: de Somalische radiojournalist Sagal Salad Osman, de Afghaanse journalist Zabihullah Tamanna en de Amerikaanse fotojournalist David Gilkey.
Lokale en buitenlandse journalisten
Sagal Salad Osman, een vrouwelijke journalist van de nationale televisiezender en Radio Mogadishu, werd vermoord in de Somalische hoofdstad, waarschijnlijk door soldaten van Al Shabaab.
Gilkey en Tamanna werden beiden gedood in Afghanistan.
Volgens cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) werden er sinds 1992 65 journalisten vermoord in Somalië (het negende gevaarlijkste land voor journalisten). Tachtig procent van hen waren lokale reporters, twintig procent waren buitenlandse journalisten.
In Afghanistan werden er sinds 1992 36 mediamensen vermoord, 66 procent van buitenlandse origine.
Corruptie en politiek
Tamanna was de tolk en fixer van Gilkey. Een fixer is een lokale journalist die een buitenlandse correspondent helpt bij het vinden van bronnen en verhalen. Het duo was bezig met een reportage voor de Amerikaanse Nationale Publieke Radio (NPR).
"Vaak zijn de fixers, de vertalers en de chauffeurs die buitenlandse journalisten helpen, zelf ook actief als journalist. Zij lopen door dit werk vaak nog meer risico", zegt Courtney Radsch van CPJ.
"Lokale journalisten worden het vaakst aangevallen of gedood omdat ze verslag doen over lokale aangelegenheden zoals corruptie of politieke intriges. In sommige gevallen is dit nog gevaarlijker dan oorlogsverslaggeving."
Toename merkbaar
De drie journalisten die een week geleden de dood vonden, waren alle drie actief in een land met zware politieke onlusten.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties was er een verbetering merkbaar in de veiligheid van journalisten sinds 1997, toen Unesco resolutie 29 aannam over de bescherming van het recht op de vrijheid van meningsuiting, en sinds het actieplan van 2012 voor de veiligheid van journalisten en de aanpak van straffeloosheid. Maar sinds 2013 is er opnieuw een toename merkbaar in het aantal gesneuvelde journalisten, deels te wijten aan de toename van het aantal complexe conflicten wereldwijd.
"Wat de situatie nog erger maakt is dat het klimaat van straffeloosheid weer toeneemt. Negen op de tien aanvallen op mediamensen, blijven onopgelost. Dat geeft brandstof aan de spiraal van geweld tegen journalisten", zegt Sylvie Coudray van Unesco.
Artikel van IPS