Máxima Acuña opnieuw bedreigd door mijnbedrijf Yanacocha

picture

Op zondag 18 september drongen medewerkers van het mijnbedrijf Yanaocha opnieuw het terrein van de familie Chaupe binnen in de Peruaanse Andes. Zij vernielden het plantgoed van het boerengezin en pakten Máxima hardhandig aan. Máxima diende overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging.

Op de video die het mijnbedrijf zelf verspreidt is te zien hoe veiligheidsagenten en medewerkers van mijnbedrijf Yanacocha het terrein Tragadero Grande betreden. Dat terrein is eigendom van de familie Chaupe, maar het mijnbedrijf blijft dat betwisten.

Terwijl een ploeg arbeiders de gewassen vernielde, hielden 15 veiligheidsagenten Máxima en haar man, die de vernieling probeerden tegen te houden, op afstand. Máxima werd na de inval gewond naar het ziekenhuis in Cajamarca gebracht.

Het huis van het gezin werd al enkele dagen in de gaten gehouden. De familie vermoedt dat met de inval gewacht werd tot Máxima en haar man alleen thuis waren.

Hoewel de rechter eind 2014 bevestigde dat er geen enkel bewijs bestaat dat de grond waarop Máxima en haar familie wonen eigendom is van Yanacocha, blijft het mijnbedrijf de familie bedreigen.

Het terrein van de Chaupes ligt pal in het uitbreidingsgebied voor het nieuwe mijnproject Conga en Máxima Acuña groeide uit tot het boegbeeld van verzet daartegen. In het voorjaar ontving Máxima Chaupe nog de prestigieuze Goldmanprijs voor haar moedige inzet als milieuactiviste.

De eigenaar van Yanacocha is Newmont, de tweede grootste goudontginner ter wereld. In 2011 gaf toenmalig president Humala toestemming om het Conga-project te ontwikkelen, een uitbreiding van de reeds twintig jaar oude Yanacocha-goudmijn. Het project werd echter dat jaar nog stopgezet, na aanhoudend protest van de omwonende gemeenschappen. Het bedreigde namelijk vier bergmeren en de boerenbevolking vreesde voor nog meer watergebrek in het gebied.

 

Artikel overgenomen van 11.be