Activisten eisen rechtvaardigheid voor sociale bewegingen in het Zuiden!

picture

Meer dan 70 mensen, leden van vakbonden, solidariteitsorganisaties, NGO's en andere activisten trotseerden sneeuw en wind om een solidariteitsactie te houden aan het Brussels Centraal Station. Aan de hand van een symbolisch applaus betuigden ze hun steun aan de activisten die in het Zuiden onder vuur liggen omwille van hun strijd voor hun rechten, maar werden ook de vermoorde en verdwenen activisten herdacht.

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten, op 10 december, organiseerde het platform Stop The Killings zijn jaarlijkse actiedag. Tijdens een korte receptie in Gemeenschapscentrum De Markten die de actie vooraf ging, gaf Dr. Angie Gonzales van de Internationale Coalitie voor de Mensenrechten in de Filipijnen een toelichting over bij haar recente Fact Finding Mission naar de Filipijnen, waar de mensenrechtenschendingen onder de War on Drugs ruim 13.000 slachtoffers maakte, en waar sinds het aantreden van President Duterte meer dan 100 leden van sociale bewegingen vermoord werden.

Maar de gruwel vindt niet enkel plaats in de Filipijnen. In Honduras werden betogingen naar aanleiding van de vermeende fraude tijdens de presidentsverkiezingen eind oktober gewelddadig onderdrukt door de huidige president. Hierbij vielen minstens 10 doden en worden democratische vrijheden de kop ingedrukt door leger en politie.

In Colombia blijven sociale bewegingen het doelwit van geweld, ondanks het lopende vredesproces. In het land van President en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Santos, werden sinds het vredesakkoord op 24 oktober 2016 94 activisten vermoord. De re-integratie van de FARC in het publieke leven heeft vrij spel gegeven aan paramilitairen. Santos laat na om daar actie tegen te ondernemen en negeert zo zijn verplichtingen van het vredesakkoord.

Er zijn talloze voorbeelden van repressie van sociale bewegingen, maar de actie stond vooral stil bij alle activisten die hun rechten verdedigen in moeilijke situaties. Door hun strijd bereiken ze steeds weer overwinningen die de hele bevolking ten goede komen.

In 2018 komt Stop The Killings terug met een nieuw concept, dat op de receptie tevens werd voorgesteld. We willen nog meer de focus leggen op de mobilisaties voor rechten in het Zuiden, zonder de moeilijke situatie uit het oog te verliezen. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@stopthekillings.be!

Foto's: Ali Selvi (FOS)

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto