ACV steunt mensenrechtencampagne Stop the Killings

Volgens Human Rights Watch gaat het van kwaad naar erger met moord-aanslagen op vakbondsleiders en mensenrechtenactivisten in een aantal landen, zegt Johan Fobelets, LBC-secretaris en één van de initiatiefnemers achter Stop the Killings.

Sinds president Arroyo aan de macht kwam in 2001 in de Filippijnen, telde mensenrechtenorganisaties al honderden standrechtelijke executies met politieke motieven. Het aantal leden van de volksbeweging die het slachtoffer worden van moordaanslagen gaat de laatste jaren in stijgende lijn. Het gaat om vakbondsleiders, mensenrechtenactivisten, kerkmensen en verantwoordelijken van boeren- en vrouwenorganisaties. Onder de slachtoffers zijn ook talrijke advocaten en journalisten. De moordpartijen gebeuren in een klimaat van straffeloosheid. Zelden of nooit worden de schuldigen gestraft. De Filippijnse regering neemt geen noemenswaardig initiatief om de moorden te stoppen.

Het actiecomité Stop the killings – dat deze wanpraktijken aanklaagt – is ondertussen uitgegroeid tot een brede coalitie van vakbonden en noord-zuid-organisaties die moorden op en intimidatie van mensen die opkomen voor waardig werk en mensenrechten waar ook ter wereld aanklaagt. Op woensdag 10 december – de internationale dag van de mensenrechten – wordt om 18.30u een ingetogen fakkelwake gehouden, van het Muntplein in Brussel naar het Internationaal Vakverbond. Vooraf worden (namaak)-kogels verspreid, die je op 10 december moet meebrengen. Ze worden verwerkt in het kunstwerk ter ere en nagedachtenis van de slachtoffers. Het kunstwerk wordt tentoongesteld in de lobby van het Internationaal Vakverbond, waar dagelijks syndicalisten uit het Zuiden passeren. De kogels zijn te verkrijgen op info@stopthekillings.be. Iedereen is welkom op 10 december! Zeg het voort!

Source: Vakbeweging (militantenmagazine van het ACV), 25 november 2008 (nr.691)