Amnesty International lanceert de campagne – ‘Filippijnen: Onderzoek Het Onrecht: Verbreek de Keten van Straffeloosheid’

Veertien afdelingen van Amnesty International hebben een Open Brief aan de Filippijnse President Gloria Arroyo ondertekend. In de brief wordt de voortdurende straffeloosheid van politieke moorden en ontvoeringen aangeklaagd.

AI bestuurders van de VS, Japan, Duitsland, de EU, Frankrijk, Zweden, Australië, Nieuw-Zeeland, Portugal, Oostenrijk, Hong Kong, Taiwan, de Filippijnen en Nederland hebben er bij de regering op aangedrongen om nu in actie te komen teneinde een toename van het geweld te voorkomen. AI Duitsland, Japan, Taiwan, Zweden en de Filippijnen hebben video-berichten met solidariteitsbetuigingen gestuurd.

De politieke moorden en ontvoeringen in de Filippijnen gaan nog steeds door. Tenminste 200 politieke moorden en 200 ontvoeringen zijn sinds 2001 gerapporteerd en ook al was er in 2007 sprake van een daling van het aantal gemelde gevallen, de straffeloosheid gaat door.

Twee jaar nadat Amnesty International haar rapport ‘Politieke moorden, mensenrechten en het vredesproces’ (Index: ASA 35/006/2006) naar buiten bracht, is aan getuigen en familieleden van de slachtoffers nog steeds geen recht gedaan. Amnesty International is van mening, dat uitgebreid onderzoek en andere maatregelen waaronder daadwerkelijke bescherming van getuigen, noodzakelijk zijn voor het doorbreken van de keten van straffeloosheid.

Internationale bewustwording en actie zijn nodig. Op 29 augustus, de ‘Internationale Dag van Gedwongen Verdwijningen’ lanceerde Amnesty International opnieuw een campagne voor het beëindigen van politieke moorden en ontvoeringen onder het thema: 'Onderzoek het Onrecht - Verbreek de Keten van Straffeloosheid'.

Oproep tot wereldwijde solidariteit

AI roept op tot wereldwijde solidariteit om nu in actie te komen en deel te nemen aan de campagne die de Filippijnse overheid ertoe moet bewegen ervoor te zorgen:

  • dat alle buitengerechtelijke executies en gedwongen verdwijningen onmiddellijk, efficiënt en onpartijdig worden onderzocht;
  • dat alle personen die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor deze moorden en verdwijningen, worden berecht in een geding die voldoet aan de internationale normen van eerlijkheid;
  • dat alle getuigen effectief worden beschermd, wanneer en zolang deze bescherming noodzakelijk is, ongeacht de uitkomst van gerechtelijke of andere procedures, en dat personen die worden verdacht van intimidatie van getuigen, voor de rechter worden gebracht;
  • dat een onafhankelijke instantie toezicht houdt op de onderzoeken.

Voor meer informatie zie de campagnepagina's op de Amnesty Asia-Pacific website

Lees in elk geval de "campaign briefing" die je hier kan downloaden:

BijlageGrootte
PDF-pictogram campaignBrief.pdf0 bytes