Nieuws

Defend the Defenders - Actie in vijf steden in solidariteit met mensenrechtenverdedigers

“Verdedig de verdedigers!” Onder die slogan organiseerde een brede coalitie van vakbonden en ngo's op 10 december 2019 acties in vijf Belgische steden in solidariteit met vervolgde mensenrechtenverdedigers. In Gent, Antwerpen, Brussel, Sint-Niklaas en Verviers vonden gelijktijdig acties plaats. Omringd door kaarslicht en levensgrote portretten werden activisten uit onder meer de Filippijnen, Guatemala, Chili, El Salvador en Palestina geëerd.

Foto's door Ali Selvi

Defend the Defenders!

Conferentie: The War on Drugs and Human Rights in the Philippines

Sinds de verkiezing van President Duterte is de “War on Drugs” hoofdpaginanieuws als gevolg van honderden executies in verband met drugs en de massale mensenrechtenschendingen. Maar voorheen was het respect voor de mensenrechten evenmin gegarandeerd. Onder de vorige presidenten Gloria Macapagal-Arroyo en Beningo Aquino III werden mensenrechtenmilitanten lastig gevallen en werden ze opgesloten, verdwenen ze en werden ze vermoord. Daarom vind er sinds 2008 een periodiek onderzoek van de Verenigde Naties plaats over de Filipijnen.

Focuslanden: 

Internationale gemeenschap buigt zich over mensenrechten in de Filipijnen

Hoe zou het nog zijn met... de mensenrechten in de Filipijnen? Begin mei analyseert de VN-mensenrechtenraad in hoeverre het Aziatische land haar verbintenissen nakomt. 23 Filipijnse sociale organisaties brachten alvast een alternatief rapport uit. Hun conclusie? Er is heel wat meer aan de hand in de Filipijnen dan de recente aanval op drugsgebruikers.

Focuslanden: 

De Filippijnse civiele maatschappij werkt verder, ondanks het klimaat van geweld en straffeloosheid

Er gaat geen week voorbij zonder dat ons verontrustende berichten bereiken vanuit de Filipijnen. Moorden in het kader van de 'war on drugs', het intimideren van politieke tegenstanders, het schofferen van internationale leiders .Sinds president Duterte aan de macht kwam, staan de Filipijnen terug in de internationale schijnwerpers. De lokale ngo’s en volksorganisaties blijven, ondanks waarschuwingen om "de president niet tegen te spreken", ijveren voor de mensenrechten en tegen de invoering van de doodstraf.

Focuslanden: 

Europees parlement vraagt bescherming voor mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Tussen januari en november 2016 registreerde de mensenrechtenorganisatie UDEFEGUA in Guatemala 14 moorden en 7 pogingen tot moord op verdedigers van de mensenrechten in het land. Daarnaast registreerde de organisatie ook 223 agressies. Er wordt gevreesd voor een escalatie van aanvallen en criminalisering, tegen zij die opkomen voor de mensenrechten.

Focuslanden: 

Huber Ballesteros eindelijk vrij!

Huber Ballesteros is vrij. De Colombiaanse vakbondsleider kan na drie lange jaren eindelijk zijn werk in volledige vrijheid verderzetten. Zijn invrijheidstelling is een grote overwinning voor het Colombiaanse volk en de talrijke wereldwijde middenveldorganisaties die hem altijd zijn blijven steunen.

Focuslanden: 

150 betogers komen op voor activisten voor sociale bescherming

Stop the Killings en de 11.11.11-campagne voor sociale bescherming bundelden de krachten en trokken op 8 december gezamenlijk aan de alarmbel. Dit deden ze in het kader van de internationale dag voor de mensenrechten op 10 december. Met 150 activisten betoogden zij met fakkels van het Centraal station naar het ministerie van Buitenlandse zaken waar zij met krijt boodschappen van solidariteit achterlieten.

Máxima Acuña opnieuw bedreigd door mijnbedrijf Yanacocha

Op zondag 18 september drongen medewerkers van het mijnbedrijf Yanaocha opnieuw het terrein van de familie Chaupe binnen in de Peruaanse Andes. Zij vernielden het plantgoed van het boerengezin en pakten Máxima hardhandig aan. Máxima diende overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging.

Free Amy Pond!

Tijdens de solidariteitsreis in juli 2014 van Sama Sama was Amelia – Amy - Pond vier dagen de begeleidster in het bergdorp Talaingod (Mindanao). Amy (64) is regionaal coördinator van de ngo ‘Rural missionaries of the Philippines’ (RMP), leerkracht en onderzoeker, begeleidster van de Salugpongan scholen.

Focuslanden: 

Byron Lima: misdadiger, baas in de gevangenis

Kafka is nooit ver weg in Guatemala, vooral waar het gaat over het 'Glorieuze Leger,' zoals de militairen hun instelling benoemen. Een voormalige legerkapitein werd tot 20 jaar veroordeeld omdat hij met een stuk beton het hoofd liet inslaan van de hulpbisschop van het aartsbisdom. Dat was in 1998. Vandaag, 17 jaar later, is hij heer en meester in de gevangenis, waar hij opgesloten zit. Beter gezegd, zat. Enkele dagen geleden werd hij samen met enkele kompanen binnen de muren gedood tijdens een opstand en een bomontploffing.

Focuslanden: 

Pagina's