De Belgische “Stop the killings in the Philippines” coalitie (http://www.stopthekillings.be) verwelkomt de missie die de Europese Commissie naar de Filippijnen zendt om er de de golf van politieke moorden en verdwijningen te onderzoeken. Sinds het aantreden van presidente Arroyo in 2001 werden al meer dan 850 politieke moorden geteld en meer dan 250 verdwijningen. Met deze missie beantwoordt de EC de herhaalde oproepen van Europese sociale organisaties die bezorgd zijn voor de veiligheid van hun collega's in de Filippijnen.
De missie bestaat uit experten op verschillende vlakken die te maken hebben met onderzoek en vervolging van mensenrechtenschendingen. De experten komen uit verschillende lidstaten. Het team zal aan de Europese Unie aanbevelingen doen over de assistentie die Europa kan verlenen aan bepaalde Filippijnse overheidsinstellingen en sociale organisaties om de politieke moorden te voorkomen en gerechtigheid te geven aan de slachtoffers.
De missie zal niet enkel bij de Filippijnse overheid haar oor te luisteren leggen. Ook mensenrechtenactivisten en -organisaties werden in het programma opgenomen, waaronder de prominente mensenrechtenalliantie Karapatan.
Stopthekillings.be vraagt de experten om tijdens hun missie bijzondere aandacht te schenken aan de analyse en aanbevelingen van de Filippijnse sociale bewegingen. Zij zijn immers het voornaamste slachtoffer van de politieke moorden en verdwijningen. Bovendien zijn zij de sleutel tot een oplossing van de mensenrechtencrisis, aangezien gerechtigheid enkel kan worden bekomen onder druk van een versterkte sociale beweging.
Stopthekillings.be ziet dit initiatief van de Europese Commissie deels als een respons op de mensenrechtencampagnes van diverse groepen in verschillende Europese landen. We lanceerden op 12 september van vorig jaar de campagne “Stop the killings in the Philippines” voor de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel, ter gelegenheid van een bezoek van de Filippijnse presidente Arroyo. De Europese Commissie heeft sindsdien al verschillende keren haar bezorgdheid geuit over de politieke moorden. Ook het Europees Parlement stemde onlangs een resolutie om zijn bezorgdheid over de situatie in de Filippijnen uit te drukken.